Звідки "ноги" ростуть: "Антибандерівський" закон створювали проросійські вчені

Ілюстрація: ЖЖ

Авторів скандального польського закону про Інститут національної пам'яті, який привів до конфлікту в стосунках з Україною, Ізраїлем і США консультували історики, які займають відверто антиукраїнську позицію. Про це в статті на Rzeczpospolita написав журналіст Віктор Ферфецький, повідомляють Патріоти України.

Він вказав на те, що представників праворадикального політичного руху Кукіз'15, який вніс до закону скандальну частину щодо визначення злочинів українських націоналістів, консультував польський історик Войчех Мушиньський.

Ферфецький нагадав, що історик не тільки брав участь у розробці законопроекту, але також був присутній на засіданні комісії з питань правосуддя і прав людини в листопаді 2016 року, на якому був представлений документ.

Іншим консультантом Кукіз'15 виступив історик українського походження Володимир Осадчий, який працював коментатором у кремлівській інформагенції Sputnik. Учений неодноразово заявляв про "небезпеки бандеризації" України та критикував східну політику Польщі. Під час засідання комісії він також висловив свою думку про те, що "в Україні поширюється ідеологія націоналізму, яка стає обов'язковою державною". Крім того Ферфецький зазначив, що історик Єжи Таргальський заявляв про те, що Кукіз'15 також міг консультувати ще один проросійський учений - Чеслав Партач.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...