Зворотного шляху вже не буде: Порошенко і патріарх Варфоломій підписали угоду про створення незалежної церкви в Україні (відео)

​У Москві сподіваються на неміцне здоров'я Вселенського патріарха, чвари українських архієреїв в процесі об'єднавчого собору і все інше, що може загальмувати процес надання Томасу. А потім якось домовитись із наступником Варфоломія.

Патріарх Варфоломій і Петро Порошенко. Фото: скріншот з відео.

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про створення незалежної української православної церкви. Про це Порошенко заявив після зустрічі з патріархом в Стамбулі. Підпис цього історичного документу зобов'язує обидві високі сторони довести до кінця справу оформлення автокефалії православ'я в Україні, констатують Патріоти України.

Відтепер покладено край неканонічному пануванню Московської імперії над душами українців і назад шляху немає. «Сьогодні історичний день, який був початий з перших днів відновлення нашої незалежності», - сказав глава держави після зустрічі.

За словами президента, ця угода забезпечить створення української церкви в чіткій відповідності з канонами Вселенського православ'я. «Угода, яку ми сьогодні підписали, завершує цей процес... створює всі умови для того, щоб процес надання, точніше підготовки, до Собору, процес надання Томосу був проведений абсолютно в чіткій відповідності з канонами православної церкви», - сказав Порошенко.

Глава української держави назвав цей день, 3 листопада, історичним і подякував патріарху. «Від імені українського народу дякую Його Святості і Синоду за дуже важливе і мудре рішення», - сказав президент України.

У свою чергу патріарх Варфоломій після підписання угоди зазначив: «Я впевнений, що рішення про автокефалію призведе до єдності та об'єднання всіх православних в Україні».

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...

Буде чим відбивати атаки: Іспанія надасть Україні партію ракет для Patriot, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:42

Іспанія передасть Україні ракети для систем Patriot, попри тиск з боку НАТО і ЄС, які вимагають від європейських країн, що мають цю систему американського виробництва, передати їх Києву, передають Патріоти України. За словами урядових джерел, рішення п...