ЗВТ збільшить в шість разів товарообіг між Україною і Туреччиною, українці будуть платити за тиждень відпочинку на Середземномор'ї $150

Очікується, що після введення зони вільної торгівлі товарообіг між нашими країнами зросте з нинішніх $3,6 млрд до $20 млрд до 2020 року.

В результаті ЗВТ з Туреччиною тиждень відпочинку в п'ятизірковому готелі може коштувати $150. Фото: rbc.ua.

Про плюси і мінуси Зони вільної торгівлі для бізнесменів України та простих громадян розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На сьогодні Україна більше експортує до Туреччини своїх товарів, ніж імпортує турецьких. Зокрема, за даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), з України в Туреччину торік було експортовано товарів на суму $2,8 млрд, при цьому імпорт склав всього $0,8 млрд.

Тобто торговельне сальдо було позитивним і склало $2 млрд. Для порівняння: торговельне сальдо України з ЄС було негативним і склало $2,5 млрд.

Що стосується аграрної сфери, то українські аграрії за минулий рік відвантажили в Туреччину продукції на $750 млн (завезли до нас на $220 млн). Найбільш активно турки купували наші олійні культури і в тому числі соняшникову олію. На них припадає майже 90% аграрного експорту. В Україну ж турки, в основному, ввозили овочі і посівний матеріал.

Таким чином, Туреччина бульше зацікавлена у ЗВТ, ніж Україна, зазначають експерти.

“Якщо приберуться останні бар’єри, до нас хлине дешевий турецький одяг, що не кращим чином позначиться на стані української легкої промисловості”, — заявили в асоціації “Укрлегпром”. При цьому у профільній асоціації додали, що, тільки за офіційними даними, турецький одяг займає на українському ринку вже 10%. Реальні ж цифри напевно ще вищі, вважають у “Укрлегпромі”.

Бізнесмени з інших галузей також побоюються, що до нас хлине дешевий турецький імпорт, а українські товари не будуть користуватися попитом у Туреччині.

Виконавчий директор Європейської бізнес–асоціації Ганна Дерев’янко впевнена, що у виграші будуть українські споживачі, які зможуть купити турецькі товари за більш привабливими цінами.

Найбільше плюсів від ЗВТ українці відчують у туризмі. Вже зараз активно обговорюється питання відкритого неба між Україною і Туреччиною. “Сторони дійшли згоди, що необхідно повністю зняти обмеження щодо частоти рейсів в Жуляни, Львів і Одесу. Для Борисполя, що розвивається як хаб, все ж варто ці обмеження залишити”, — повідомив партнер ЮФ “Анте” Андрій Гук.

Відпочинок у Туреччині стане ще доступнішим. “Чесно кажучи, більшість готелів працює і так на межі рентабельності, але вони підуть навіть на доплату за кожного туриста, лише хоча б частково замінити російський потік туристів. Ці готелі будувалися під ментальність вихідців з СНД. Якими будуть ціни ближче до літа, не беруся прогнозувати, але не здивуюся, якщо тиждень відпочинку в п’ятизірковому готелі буде виставлено за $150”, — прогнозує президент Асоціації лідерів турбізнесу Олександр Новиковський.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...