14 жовтня - Покров Пресвятої Богородиці: Історія свята, традиції, обряди

Свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії - найважливіше після свята Пасхи.

14 жовтня - Покров Пресвятої Богородиці. Фото: ЖЖ.

14 жовтня відзначається православне свято Покрову Пресвятої Богородиці, яке належить до числа великих свят Православної Церкви. Його повна назва - Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

історія свята

Це велике православне свято було встановлено ще в кінці 10 - на початку 11 століття. За переказами йому передувала подія, що відбулася в місті Константинополь у Влахернському храмі 14 жовтня (1 за старим стилем) 910 року, де зберігалася велика християнська реліквія - риза Богородиці.

Йшла війна, місто було оточене сарацинами і вже практично не могло оборонятися. Під час всенощної, яку служили в храмі, юродивому Андрію, якого всі знали як дуже побожну людину, було видіння. Над людьми з'явилася Богородиця разом з ангелами і святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася про мир. Віруючі повірили, що Богородиця піклується про світ, пильнує людство, закликає його жити в мирі і спокої. Візантійцям вдалося зняти блокаду і перемогти сарацинів. З того дня, прийнято відзначати Покрова.

Покров Пресвятої Богородиці традиції

До початку свята Покрова всі намагалися завершити збір вирощеного врожаю, а також зробити всі необхідні заготовки і запаси на довгу сувору зиму.

Свято Покрова символічно вважалося покровителем весіль. Всі незаміжні дівчата молилися, просячи святих скоріше послати бажаного нареченого. Тому всі дівчата обов'язково ходили до церкви, ставили свічки біля Богородиці. Дівчата одягали свої найкрасивіші вбрання. Намагалися бути красивішими за всіх інших.

На Покрову зазвичай випадав перший сніг. А біле покривало на землі порівнювали з вінчальною фатою. Існувала в народі прикмета, що чим більше снігу випаде на Покрову, тим більше весіль трапиться в цьому році. Взагалі, свято всі намагалися провести якомога яскравіше. Існувало повір'я, що святковий день треба провести весело.

Прикмети та повір'я

Дівчата з нетерпінням очікували свята Покрова, тому що до нього приурочені народні гадання, які допомагають їм знайти нареченого і вийти вдало заміж.

Напередодні Покрови дівчата ворожили: для здійснення ворожіння вони самі пекли маленький житній хлібець і м'яли лляний пучок.

Також це свято прийнято відзначати весело, можна домашніми посиденьками.

Що можна робити в свято Покрова Пресвятої Богородиці

На свято Покрови Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії доброю прикметою вважалося весело провести час, так як, згідно з народними прикметами і звичаями, "весело Покров провести - гарного нареченого знайти".

Якщо ви ще незаміжня, треба сходити в цей день до церкви і помолитися перед іконою Покрови Пресвятої Богородиці про якнайшвидше заміжжя.

А дівчата, у яких вже були женихи, напередодні свята Покрови читали перед іконою Пріснодіви Марії особливі молитви.

Також на Покров прийнято пекти тонкі млинці, якими символічно "запікалися кути" хати. Ця прикмета означала, що холодні вітри не будуть видувати тепло з будинку.

Також на свято Покрова прийнято всією сім'єю йти в храм і молитися Божої Матері про порятунок і заступництво.

Особливе щастя віщував сніг, що випав на Покрову, молодятам, так як це був знак благоденства та добробуту.

А ще вважалося, що чим більше снігу випадало на Покрову, тим більше дівчат підуть заміж в наступному році. А ось щоб захиститися від пристріту, на Покров було прийнято спалювати старий одяг.

Народні звичаї говорили, що якийсь вітер дме на Покров, така й зима буде. Вітер північний вказував на холодну зиму, а південний - на теплу.

Що не можна робити в свято Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня

Це свято - одне з найважливіших після Великодня і вважається вихідним днем. Але це тільки для того, щоб в цей день людина більше часу провела в увазі до Господа, свята і своїх ближніх.

Також в цей день заборонено займатися домашніми справами: прати, прасувати, прибирати, шити, в'язати.

Якщо ж все-таки з'являються невідкладні справи, їх потрібно виконувати сумлінно, «в правді і простоті».

У свято Покрови не можна лаятися з людьми, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати щось серйозне до пізнього вечора.

Також в Покров не можна позичати або віддавати гроші, а ще не можна відмовляти сватам - за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще років зо зо три не буде ніким засватана.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...