19 січня - Водохреща: Народні традиції, ворожіння і прикмети, які має знати кожен

Що ми знаємо про Водохреща? Що це день, коли люди занурюються в ополонку і набирають святу воду. А ось про інші традиції і обряди нерідко забуваємо.

Ілюстрація: prolviv.comХрещення Господнє - одне з найдавніших свят християнської Церкви. Хрещенням закінчуються Різдвяні святки, які тривали з 7 по 19 січня, повідомляють Патріоти України з посиланням на lviv.vgorode.ua.

У народі це свято також називають Богоявленням Господнім і святом Йордану, так як в цій річці Ісуса Христа хрестив Іоанн Предтеча. Цій євангельській події і присвячене Хрещення.

Водохресний Святвечір

За день до свята, 18 січня, віруючі постують та відзначають Святвечір (на зразок Різдвяного) - готують пісний рис і рибу.

У Водохресний Святвечір зазвичай їдять пісну кашу, овочі, чай, компот, хліб. Прийнято, щоб на столі все було скромно, без надмірностей.

Свою назву "святвечір" отримав через традиційну солодку кашу - "сочиво", яку їдять в переддень свята після богослужіння.

Служба в храмах починається зранку. Після цього відбувається велике освячення води, її набирають у церкві всі бажаючі.

У цей вечір, повернувшись з молебню, люди ставили крейдою або кіптявою свічки хрести над усіма вікнами і дверима.

Освячення води

У саме свято Богоявлення, 19 січня, освячують воду в річках, джерелах і водоймах. Це головна традиція Хрещення.

Вважається, що водохресна вода має таку ж чудодійну силою, як і води Йордану, в які входив Ісус Христос. Святу воду беруть з собою додому, вона довго не псується, лікує і допомагає позбутися від негативу. Водою можна окропити житло, а також вмиватися нею і пити. Віруючі люди приймають водохресну воду з молитвою вранці.

Купання в ополонці

Після молебню люди купаються в ополонці. Вважається, що це допомагає змити гріхи і лікує хвороби.

Пірнаючи в крижану ополонку, потрібно три рази перехреститися і опуститися в воду зі словами: "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа".

Втім, священики нагадують, що купання в ополонці - це, скоріше, народна традиція, ніж обов'язковий обряд.

Прикмети

З хрещенською ніччю в народі пов'язують багато прикмет.

1. Якщо в водохресний вечір зірки блищать і горять, то люди похилого віку передрікали родючість ягнят, тоді вони говорили: "Яскраві зірки породять білі яскраві".

2. Якщо 19 січня йде сильний сніг, то врожай буде таким же щедрим.

3. Якщо в ніч на Водохреще на небі великий місяць, то навесні буде великий паводок.

4. Відлига - до врожаю. Ясний день - до неврожаю.

5. Вітер подме з півдня - буде грозове літо.

6. Якщо в вікно на Водохреще постукає птах, то душі померлих просять для себе молитов і богоугодних справ в ім'я їх прощення.

7. Якщо в цей день буде заметіль - така ж погода буде і на Масляну, якщо сильні південні вітри - літо буде грозове.

8. Дівчата, які ще не дочекалися свого нареченого, виходили ввечері на Хрещення і гукали суджених. Якщо дівчині попадеться назустріч молодий хлопець - хороша прикмета, якщо старий - недобрий знак.

9. У ясний місячний водохресний вечір дівчата також ходили до дверей замкненої церкви і слухали тишу: деяким з них ввижався або вінчальний хор, або заупокійна служба - те, що обіцяв їм новий рік. Ту ж символіку мав і звук дзвіночка (заміжжя), і глухий стукіт (швидка смерть).

10. Вважається, що той, хто хрещений цього дня, буде найщасливішою людиною на все життя.

Чого не можна робити на Водохреща

1. Пити спиртне. По-перше, це суперечить релігійним обрядом, по-друге, може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям, якщо таким чином "зігріватися" перед зануренням в ополонку.

2. Лаятися матом або думати погане. Вважається, що тоді свята вода може втратити цілющі властивості.

3. Плакати. Хто буде лити сльози в цей день - буде плакати до наступного свята.

4. Прати (щоб не осквернити воду).

5. Прибирати, займатися важкою фізичною працею, в'язати і шити.

Ворожіння

"Раз на водохресний вечір, дівчата ворожили ...", - писав поет Василь Жуков. Якщо вірити народним прикметам і повір'ям, 18 січня, в вечір перед Водохрещем, - найправдивіші ворожіння. Втім, є думка, що гадати в цей вечір не варто, так як можна "перегадати" долю в гіршу сторону.

Для тих, хто все ж наважився, ми вибрали найпопулярніші ворожіння. Багато з них схожі на різдвяні, але є і особливі, які актуальні саме в цей день.

Ворожіння на ім'я судженого

Потрібно вийти на вулицю і запитати ім'я у першого зустрічного чоловіка або жінки (в залежності, хто вам потрібен) - так і зватимуть вашу долю.

Якщо йти нікуди не хочеться, візьміть кілька аркушів паперу, напишіть на кожному з них по одному чоловічому або жіночому імені і покладіть, наприклад, в шапку. Струсіть кілька разів і витягніть навмання один листочок. Аналогічно можна дізнатися вік, знак зодіаку.

Побачити і дізнатися, хто буде судженим, можна в віщому сні декількома способами:

1. Перед сном чистою гребінцем розчешіть волосся, потім покладіть її під подушку і вимовити: "Суджений-ряджений, прийди до мене, розчеши моє волосся".

2. З'їжте на ніч щось солоне і не пийте після цього. А коли ляжете спати, скажіть: "Суджений-ряджений, прийди до мене і напій мене водицею".

3. Покладіть перед сном під подушку чотирьох карткових королів, промовивши: "Суджений мій, ряджений, приснись мені у сні".

Фрази і в першому, і в другому, і в третьому способах краще вимовляти кілька разів, щоб підсвідомість запам'ятав ваш запит на те, щоб побачити нареченого.

Якщо в третьому способі вам присниться піковий король, наречений буде набагато старше вас або за віком, або вище за соціальним станом, або многогранней за своїм внутрішнім особистісному розвитку; також він може бути дуже ревнивим або просто скупим.

Якщо присниться хрестовий король, майбутній чоловік буде військовим або ж людиною діловим або просто мають такий склад характеру.

А ось бубновий король - це людина бажаний вами, швидше за все, вже знайомий вам, улюблений.

Червоний же король пророкує нареченого багатого, але може так трапитися, що вже і одруженого або має пасію, тобто за нього вам доведеться поборотися не на жарт.

Ніхто не приснився? Тоді просто витягніть з-під подушки навмання, довго не вагаючись, одну з карт і трактуйте свою жіночу долю самостійно.

Ворожіння на заміжжя

Що б дізнатися хто перший з подруг вийде заміж теж є кілька способів:

1. Відріжте нитки однакової довжини і підпаліть їх. У кого вперед догорить нитка, той перший виявиться заміжня. Якщо нитка погасла відразу і менше половини згоріло, то заміж не вийдеш.

2. Візьміть золоте кільце і великий шматок чорного оксамиту. По черзі катайте колечко, примовляючи: "покочуся я колечко навколо міста, а за тим колечком сама піду, до милого дійду". Де зупиниться кільце, ставте позначку. Чиє колечко раніше зупиниться, та дівчина раніше за інших вийде заміж, а якщо кільце покотиться далі інших, то вийде заміж пізніше всіх.

3. Візьміть шматок хліба і стрічку. Покладіть в порожній і чистий горщик або в скриньку. Потім зав'яжіть очі і беріть перше, що вам попадеться. Якщо ви взяли стрічку, то чекайте сватів, якщо хліб, то залишатися вам поки дівчиною.

Для тих кого вже не цікавить питання заміжжя, можна поворожити на далеке майбутнє, на народження дітей і т.д.

Прогноз на рік

Берете шість невеликих чарочок, наливаєте в них трохи води. У стаканчики по черзі кладете (щоб в кожному стаканчику лежало щось) - сіль, цукор, шматочок хліба, грошики (монетку), колечко, сірник.

Потім по черзі зав'язують очі і підходять і вибирають стаканчик. З чим витягають - це прогноз на майбутній рік! Саме правдиве - в перший раз, можна витягнути з другого разу - це як би фон року.

Сіль - до сліз, печалі.

Цукор - солодке життя, вдала в році.

Хліб - хлібна, сите життя в році.

Грошик - до грошей в році.

Кільце - заміжжя\одруження на рік.

Сірник - до дитини.

Ворожіння про долю по тіням

Цей вид гадання в силу своєї простоти вельми поширений в сучасній дівочої середовищі. Дівчина підпалює зім'ятий нею паперовий лист, а потім розглядає тінь від згорілої паперу. Кожен бере чистий аркуш паперу, бгає його, кладе на блюдо або на велику плоску тарілку і підпалює. Коли лист згорить або майже згорить, за допомогою свічки робиться його відображення на стіну. Уважно розглядаючи тіні, намагаються дізнатися майбутнє.

Ворожіння на воску

Про те, що чекає вас в майбутньому, можна дізнатися кількома способами. Ось, наприклад, один з них. Розтопіть віск у гуртку, налийте молоко в блюдце і поставте на порозі квартири або будинку. Вимовте: "Домовик, господар мій, прийди під поріг попити молочка, поїсти воску". З останніми словами вилийте в молоко розтоплений віск. А тепер уважно дивіться. Якщо побачите застиглий хрест, чекають вас в новому році якісь хвороби. Якщо віск "зацвіте" квіткою, то чекає вас заміжжя або в вашому житті з'явиться новий друг. Якщо здасться звір, чекають вас переїзди, перельоти і далекі дороги. Якщо віск ляже зірочками, чекайте удачі на службі, у навчанні.

Ворожіння з човником

Для цього ворожіння беруть таз з водою так, щоб він був не зовсім наповнений водою. На бортах цього таза вішають або прикріплюють перегнути смужки з іменами тих, що ворожать або пишуть на них можливі події: весілля, захоплення, викрадення, пристрасна любов, невдачі, хвороба і т.д. беруть шкаралупу волоського горіха (його половинку) і в середині його встановлюють маленький огарочек свічки (можна ялинкової). Пускають кораблик на середину таза, і в залежності того, до якого краю він підійде і який папірець підпалить, така подія і трапиться з тим, ім'я якого написано на папірці або хто ворожить.

Ворожіння з кішкою

Згадайте бажання, покличте вашу кішку. Якщо вона переступить поріг кімнати лівою лапою, бажання збудеться. Якщо правою - не судилося

Ворожіння на майбутнє по золотому ланцюжку

Гадати найкраще пізно вночі. Дочекайтеся, поки всі ляжуть спати. Сядьте за стіл, потріть ланцюжок в руках, поки не відчуєте тепло. Потім візьміть ланцюжок в праву руку, потрясіть трохи і різко киньте на стіл. Вийдуть фігури, які можна розтлумачити по-різному.

Якщо ланцюжок утворила коло, це означає, що найближчим часом ви опинитеся в скрутному становищі, з якого вам буде важко знайти вихід.

Рівна смуга означає, що вас чекають везіння і удача.

Заплутаний вузол може позначати різні життєві труднощі.

Якщо утворюється трикутник (що виходить досить рідко), це обіцяє великий успіх в будь-яких справах, а особливо в любові.

Бант - до швидкого весілля.

Змія попереджає про те, що вам слід бути обережним у спілкуванні з людьми. Найближчим часом не довіряйте нікому, вас можуть зрадити.

Серце - ви улюблені. Любов принесе вам щастя і душевний спокій.

Ворожіння на голках

Візьміть тринадцять голок або шпильок - десять потрібно залишити прямими, а три злегка зігнути. Виберіть одну голку для себе. Можна "закріпити" голки і за іншими особами, хоча це не обов'язково. Візьміть всі голки в руку і висипте на чистий аркуш паперу, приблизно на середину аркуша.

Лист подумки розділіть на п'ять частин: верхню, нижню, праву, ліву і середню. Голки, що потрапили у верхню частину листа, управляють обставинами, в нижню - підкоряються їм. Ліва частина означає минуле, права - майбутнє. Середина означає стабільність, гармонію, відсутність змін. Знайдіть свою голку. Якщо ваша голка лежить в середині, перетинаючись з іншими голками, рік буде важким, але цікавим - нудьгувати вам не доведеться. Змін же, швидше за все, ніяких не передбачається. Тут, втім, мають значення і положення інших "іменних" голок, якщо ви їх призначили, і напрямок, вказаний вашої голкою:

- якщо вушко голки направлено до правого верхнього кута листа, зміни настануть, причому такі, яких вам хочеться, але не в найближчому році, а в наступному;

- якщо вушко голки направлено до правого нижнього кута, зміни будуть, але не ті, яких ви бажаєте;

- якщо вушко направлено до верхнього або нижнього лівого кута, це означає, що зміни або вже відбулися, або можливі в найближчому році, але для їх здійснення від вас буде потрібно багато зусиль;

- якщо ваша голка не має перетинів з іншими голками, ви будете відчувати самотність, вам доведеться сподіватися тільки на свої сили, зв'язку з іншими людьми будуть короткі й неміцні.

- якщо ваша голка лежить у верхній частині листа, значить, ви самі будете керувати своєю долею в новому році. Ви вмієте впливати на події. Як захочете - так і буде. Але зверніть увагу:

- якщо вушко вашої голки направлено в правий нижній кут - ваш вплив на події буде поступово зменшуватися;

- якщо вушко вашої голки направлено в ліві кути, слід бути обережним. Ситуація зажадає від вас значних зусиль, або поганих вчинків.

Ваша голка в нижній частині листа: покладайтеся на долю. Ви самі навряд чи зумієте щось змінити в ситуації, що склалася, тому постарайтеся використовувати її, наскільки можливо. Зверніть увагу на зв'язку вашої голки з іншими голками (залежність), спрямованість вушка (тенденцію) і розташування кривих голок.

Найкраще, якщо все голки: і криві, і прямі - будуть повернені голівками до вашої: це означає, що ніхто з оточуючих вас людей не заподіє вам шкоди.

Якщо сусідні голки верхньою частиною (вушком) стосуються вашої голки, вас очікують приємні сюрпризи, допомога друзів і успіх в справах. Однак будь-яка, а особливо крива, голка, вістря якої перетинає вашу голку або просто спрямоване в вашу сторону, означає неприємності, невдачі або втрату. Тому чим далі така голка від вашої, тим краще.

Крива голка означає заздалегідь обдумане намір. Якщо всі три криві голки повернені вістрями геть від вашої, то ваші недоброзичливці не досягнуть мети. Криві голки в лівій частині листа (минуле) - неприємності, які вже позаду. Але, якщо вістря вашої голки направлено в сторону цих голок, це означає, що ви самі не даєте супротивникам заспокоїтися.

Крива голка справа і, особливо, вгорі може означати велику неприємність, що чекає вас в новому році. Тут знову важлива тенденція: краще бути зверненим до небезпеки вушком або вістрям, ніж всією поверхнею. Прямі голки, спрямовані вушком в вашу сторону, означають допомогу, підтримку, удачу".

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...