21 листопада - Михайлів день: Історія свята і що не можна робити

Ілюстрація: novinite.ru

21 листопада православні відзначають Собор Архістратига Божого Михаїла та всіх Небесних Сил безтілесних. У народі цей день називають Михайлов день, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Архангел Михаїл є полководцем і на іконах він зображений завжди у військовому обмундируванні з мечем. Не дарма ще Київські князі вважали Михаїла своїм покровителем, зображуючи його на стародавніх гербах Києва.

Символ Михайла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького, і на численних козацьких прапорах. Образ святого Михайла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім - значить, святий Михайло бореться з чортами.

Архангел Михайло відомий своїми чудесами ще з часів Старого Завіту.

У народі існує дуже поширений переказ про чорта, який намагався сховатися від архістратига Михаїла. Щоб врятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не зміг би його знайти. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архістратиг Михаїл сказав, що в цьому випадку людину він уб'є та дасть їй царство небесне.

Тоді чорт перелічив майже всі предмети, за якими спокійно міг би сховатися, а ось про кущ ліщини забув. Тому мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб'є.

За іншою старовинною легендою одного разу звичайний мисливець випадково вбив у лісі чорта. До нього з'явився святий Михайло та запропонував виконати будь-яке бажання мисливця. Той побажав обмінятися зі святим Михайлом рушницями. Трохи повагавшись, Михайло погодився на такий обмін. Одна умова поставив святий, якщо мисливець передумає і захоче обмінятися рушницями назад, то повинен прийти на те саме місце.

І почало цьому мисливцеві крупно везти на полюванні. Тільки кожен раз, як він з цієї рушниці стріляв, такий грім над землею лунав, що люди лякалися. Ось і власник рушниці нарешті вирішив позбутися від магічного подарунка, щоб лихо не викликати на свою голову. Пішов на зазначене місце і обмінявся рушницями із святим Михайлом назад. Але, як виявилося, його колишнє рушницю теж набуло чарівні властивості і йому ще довго щастило.

Кому може допомогти Архангел Михаїл

Михайло допомагає боротися з нечистими силами.

Архангела просять про захист від темних сил, від бід і нещасть, про зцілення і про допомогу в далеку подорож.

У народі вважається, що Михайло захистить від злодіїв і розбійників. Він є покровителем постраждалих від війни або стихійного лиха.

Цього дня, 21 листопада, слід привітати усіх чоловіків, які носять ім'я Михайло.

Що не можна робити на Михайла

На Михайла забороняється працювати. Виняток лише для тих, хто працює не за своєю волею, або робить добрі справи. Звичайно ж, мається на увазі фізична робота. Але, якщо ви щось робите в ім'я добра чи для того, щоб допомогти ближньому - заборона знімається.

У цей день не можна сваритися і допускати конфлікти. Не можна сперечатися і підвищувати голос. Вважалося, що цей день кращий для примирення і позбавлення від давніх образ. За старих часів на Михайлов день закатували бенкети для примирень і братчини.

В цей день на честь закінчення сільськогосподарського сезону і великого свята українці ходили в гості і гарненько гуляли напередодні посту.

Прикмети і забобони в Михайлов день

Вважалося, що з сьогоднішнього дня настають михайлівські відлиги. В Михайлов день, який припадає на 21 листопада, "зима не стоїть, не мерзне" - трапляються відлиги. Нерідко цей день називали "Михайло-брудник" через бруд на дорогах.

Михайлов день вважається рубіжної датою. З цього дня "зима встає на ноги".

З 21 листопада худобу зазвичай переводили на зимовий корм.

Часто в цей день випадав сніг. Якщо спостерігали в цей день іній - потрібно було чекати великих снігів. Якщо Михайлов день починався з туману - то готувалися до відлиги.

Прикмети:

Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.

Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.

Якщо Михайло дощем служить - добру й суху весну ворожить.

Іній - на великі сніги, а туман - на відлигу.

Якщо відлига - не жди санного шляху до Миколи.

Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.

День на Михайла похмурий і на деревах іній - до хорошого врожаю.

Від Михайла зима морози кує.

Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

Новий шлях постачання армії агресора маже готовий: Росіяни завершують будівництво залізничного моста поблизу Маріуполя, - Андрющенко

четвер, 25 квітень 2024, 9:32

Російські окупанти майже завершили будівництво залізничного моста біля села Гранітне, що неподалік Маріуполя. Про це у своєму телеграм-каналі написав радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко. "Будівництво залізничного мосту біля Гранітно...

Науковці розшифрували практично знищені папіруси з Помпеї, з котрих дізнались місце поховання великого філософа Платона та обставини його життя

четвер, 25 квітень 2024, 9:23

Революційне сканування та дослідження папірусів Геркуланума виявило чудові нові подробиці про філософа Платона, зокрема точне місце його поховання, повідомляє "Ancient Origins" . Це значне археологічне досягнення стало результатом проєкту розшифровки ...