22 жовтня - міжнародний День тещі: Історія свята і цікаві факти про тещ

Соцопитування показують, що 82% чоловіків вважають, що у них склалися добрі стосунки з матір’ю дружин.

Ілюстрація: cdn.fishki.net

День тещі в усьому світі відзначають у четверту неділю жовтня. Тож у 2017 році вітати тещ будемо 22 жовтня, повідомляють Патріоти України з посиланням на politeka.net

Свято з’явилося як жарт редактора однієї американської газети. У 1934 році редактор місцевої газети в місті Амарілло, штат Техас, поскаржився, що День батька і День матері існує, а у тещі, яка по суті є другою мамою для зятя, немає свого свята. Ідея була з ентузіазмом підхоплена спочатку читачами газети. І хоча свято Mother-In-Law Day (День тещі) поки не має офіційного статусу, але популярне вже не тільки в США. День тещі із задоволенням відзначають і в країнах Латинської Америки, і в Європі.

В Україні про нього тільки дізнаються, але з огляду на давню культурну традицію оспівування ролі тещі в родині, це свято має у нас прижитися.

Теща – це мати дружини. Саме походження слів «теща» і «тесть» пов’язують зі словом «родитель». У слов’янських мовах це слово звучить схоже: в українській – теща, болгарскою – цешча т’ща, сербохорватською – ташта, польською – tesciowa. Хоча є версія, що слово «теща» походить від дієслова «втішати».

В Україні образ тещі пов’язаний з млинцями, якими вона пригощає зятя, і з анекдотами про їхні одвічні чвари. В інших культурах роль тещі буває іноді дуже несподіваною і незвичною для нас. Ми знайшли цікаві факти про тещ.

– В індіанському племені косімі з того моменту, як відбулися заручини дівчини і її майбутнього чоловіка, мати нареченої не має права розмовляти з зятем і навіть дивитися йому в очі.

– У Колумбії в місті Калі за традицією в першу шлюбну ніч в кімнаті молодят присутня і теща. Вона повинна бути свідком першого парування і підтвердити цей факт всім іншим.

– В Одесі один з мостів носить назву «Тещин». За легендою, він був побудований спеціально на прохання секретаря партії М. Синиці, щоб він міг швидше добиратися до будинку тещі.

– За результатами дослідження вчених з Мічиганського інституту морфології людини, у чоловіків, які проживають в одному будинку з тещами, підвищений ризик всіляких захворювань, особливо – зниження статевої потенції.

– Соцопитування показують, що 82% чоловіків вважають, що у них склалися добрі стосунки з матір’ю дружини. У той же час 26% жінок впевнені, що їх матері намагаються втручатися в їхні сімейні справи і хочуть їх розлучення.

– 14% усіх розлучень відбувається з вини тещі або свекрухи, які занадто активно беруть участь в сімейному житті своїх дітей.

– Одному з найбільших відкриттів в історії науки ми зобов’язані тещі. Історія розповідає, що в один з вечорів Вільям Рентген працював допізна в домашній лабораторії і, коли втомлений пішов спати, то забув вимкнути один з приладів. Через годину його розбудила теща. Вона проходила повз кабінету і побачила світ через щілину в дверях. Рентген поспішив до лабораторії і виявив, що світиться екран з сінеродістим барієм – під впливом променів, які пізніше назвуть його іменем.

Пропонуємо відзначити День тещі, привітати свою «другу маму» і слідувати пораді вчених: любити і підтримувати хороші відносини краще на відстані.

Військкомат надіслав повістку журналісту, який помер у жовтні минулого року

субота, 20 квітень 2024, 15:05

Оболонський районний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК) Києва надіслав повістку на адресу спортивного журналіста Артема Франкова, який помер у жовтні минулого року. Про це повідомляє Telegram-канал Artем Frankov official, п...

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...