23 грудня - день Міни: Народні традиції та прикмети

Великомученика на ім'я Міна шанували як цілителя, котрий допомагає позбутися хвороб очей.

Ілюстрація: wiki.kubg.edu.ua

У церкві 23 грудня вшановується пам'ять Міни Красномовного, котрий постраждав за віру в Христа на початку IV століття разом з іншими християнами Евграфом і Ермогеном, повідомляють Патріоти України з посиланням на depo.ua.

Відомо, що Міна був посланий з Афін в Олександрію імператором Максиміліаном. Йому було наказано придушити християнське повстання. Однак Міна не став цього робити, а навпаки, почав проповідувати віру в Христа. Тоді Міну схопили і піддали суду, а потім - мукам. Імператор власноручно вбив Міну, а іншим мученикам Ермогену і Евграфу велів відрубати голови.

Міна прославився своїм цілительским талантом і особливо часто допомагав людям, котрі страждали недугами. Міна також вшановується як помічник в боротьбі з хворобами очей.

Крім того, подейкували, що Міна прибирає з очей пелену, яка заважає відрізняти добро від зла і правду від брехні. Людина з пеленою на очах не може вести праведний спосіб життя, а Міна як раз і допомагав прозріти, не піддатися спокусам.

В іншому день 23 грудня був зовсім звичайним. Дівчата вранці сідали ткати або прясти, оскільки від снігу світла було більше, і робота кипіла.

Народні прикмети на 23 грудня

Ясний день віщує швидкий прихід морозів.

Якщо людина народилася 23 грудня, то її талісманом вважається малахіт і нефрит.

Снігу навалило до самої огорожі - буде погане і неврожайні літо, і навпаки.

Зірки мерехтять 23 грудня - буде холоднеча.

Яскраві і блискучі зірки обіцяють морозну погоду.

Зірки 23 грудня дрібними здаються - чекай снігопаду.

Яскраво сяє Велика Ведмедиця - буде заметіль.

Сухий сніг 23 грудня розноситься вітром - буде посушливе літо.

Ясна і безхмарна погода - скоро похолодає.

Пиво в діжці піниться - чекай сніжну погоду.

Білі хмари - прикмета до того, що скоро буде похолодання.

Сороки 23 грудня літають поруч з хатами або лізе під стріху - чекай хуртовини.

Яка категорія українців може достроково вийти на пенсію і отримувати виплати - пояснення

понеділок, 29 квітень 2024, 8:52

В Україні певна категорія громадян може вийти на пенсію достроково. Перелік осіб, які мають на це право та умови призначення таких пенсій визначено статтею 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" Про це розповіли у Пе...

Вперше на конкурсі краси високого рівня перемогла 60-річна жінка. Прекрасна аргентинка, що випередила 34 молоденькі кандидатки, розкрила секрет блискучої зовнішності

понеділок, 29 квітень 2024, 8:15

Днями відбувся конкурс краси "Міс Всесвіт Буенос-Айрес". Його переможницею вперше за історію подібних конкурсів стала 60-річна жінка, яку звати Алехандра Родрігес. Вона обійшла 34 кандидаток, які набагато молодші за неї. Про це пише видання Independent...