27 вересня - Воздвиження Чесного Хреста: Що треба знати про свято

Ілюстрація: fakty.ictv.ua

Історія виникнення свята Воздвиження оповита легендами. Дві події дали мотив до встановлення свята: знайдення Господнього Хреста в IV ст і його повернення в VII ст., повідомляють Патріоти України з посиланням на Депо.

Свято Воздвиження Чесного Хреста належить до дуже старовинних свят, але, як історія знайдення Хреста Господнього, так і історія виникнення самого святкування з цього приводу оповиті легендами.

Початок святкування Воздвиження дало освячення храму Воскресіння Господнього, що його збудував рівноапостольний Костянтин Великий на Голгофі в Єрусалимі. Це освячення відбулося дуже врочисто за єрусалимського святителя Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня після освячення храму було воздвиження віднайденого Хресного Дерева. Під час воздвиження народ багато разів казав "Господи помилуй". Відтоді Східна Церква щорічно святкує пам'ять посвячення храму Господнього Воскресіння 26 вересня, а Воздвиження Чесного Хреста — 27 вересня.

Друга важлива подія, що зробила загальним свято Воздвиження - це повернення Господнього Хреста. Перський цар Хозрой у 614 р. захопив Єрусалим і забрав Господній Хрест до своєї столиці в Ктесифоні. Через 14 років імператор Іраклій після своєї перемоги над персами віднайшов Хрест Господній та приніс його до Єрусалиму, де 14 вересня відбулося друге врочисте воздвиження-піднесення. Відтоді свято стали називати: "Всесвітнє Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього". Оскільки свято Воздвиження нагадувало про Христове розп'яття і смерть, то з найдавніших часів стало звичаєм Церкви в цей день дотримуватися строгого посту.

27 вересня в церквах відбуваються святкові заходи. Назва свята також знайшла своє відображення в прислів'ях і приказках. Казали, що на Воздвиження осінь літо відсуває. Встановлювався піст. Їли, в основному, капусту. За три дні до свята збирали всі овочі з корінням, оскільки вважалося, що ранкові заморозки знищать урожай. Залишати можна було хіба що ріпу.

27 вересня займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки, супроводжуючи роботу жартами і примовками. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний заговір, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Старалися не планувати важливих справ на Воздвиження, оскільки вони могли закінчитися невдало. Також заборонялося відправлятися в ліс, так як ведмідь барліг собі зараз влаштовує і може напасти на людину. Також вірили, що зараз і лісовик своє царство оглядає, а йому на очі краще не потрапляти.

Народні прикмети на 27 вересня:

Гуси високо летять - прикмета, що навесні буде велика повінь, і навпаки.

На Воздвиження не можна починати важливі справи і ходити в ліс.

На Воздвиження дме холодний вітер - прикмета, що літо буде теплим.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...