А ви це знали? Фольклорист розповіла про українські традиції під час Великого посту

22 березня християни відзначають день сорока святих. У цей день шанується пам'ять сорока Севастійських мучеників. Це свято має релігійну основу, але відбулося переплетення язичницьких, народних і релігійних традицій. Про це розповіла Ярина Закальська, провідний спеціаліст Центру фольклору та етнографії Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, аспірант кафедри фольклористики, повідомляють Патріоти України.

За словами аспірантки кафедри фольклористики Інституту філології університету ім. Т. Шевченка, Великий піст з німецької перекладається як триматися стійко. «Це стримування від гріхів і їжі протягом певного періоду для того, щоб людина оволоділа тілесним і удосконалилася духовно. На жаль, сьогодні піст часто ототожнюється з їжею та дієтою. Але насправді це явище значно глибше. Піст повинен включати милостиню, молитву і стримування стосовно їжі», - розповідає Закальська.

Якщо подивитися на річний календар, то більшість днів у році є пісними -189 днів. «Великий піст у часі найтриваліший. Він триває 40 днів. Це прообраз сорокаденного образу посту Ісуса Христа. А число 40 взагалі має особливе, магічне значення. 40 днів тривав потоп, 40 років була мандрівка євреїв по пустелі, на сороковий день у нас носять новонароджене дитя до храму, і на сороковий день справляють поминки відходу душі померлого, і ось власне сорокаденний піст та день сорока святих», - каже Закальська.

Сьогодні в день сорока святих українці- християни печуть із прісного солодкого тістапташок. «Для цього свята випікали спеціальний хліб у вигляді пташок кількістю 40 штук. Назви хлібців у різних регіонах були різними – сороки, жайворонки, буслики. І християни ходили та й закликали весну. Вірили, якщо погода в цей день була дощовою, а сьогодні між іншим в Києві зранку накрапав дощик, то літо і осінь буде сухими», - каже Закальська.

Фольклорист радить українцям спробувати спекти такий хлібний виріб. Береться вода, підсолоджується, додається дрібка соди і борошном вимішується туге тісто. Далі з одного шматка тіста робиться кавалок, а з іншого- смужка. Смужкою обгортаються кавалок і її кінці кладуть навхрест, наче крила. Пташечку нанизували на вишневу гілочку. А також роздаровували сусідам, друзям, рідним. Це символізувало прихід весни.

Джерело: Главком

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...