А ви це знали? ТОП-11 популярних міфів про здоров’я, в полоні яких опинився майже кожен (фото)

Існує низка стереотипів про здоров’я. Наприклад, прослуховування класики у ранньому дитинстві ніяк не впливає на розумовий розвиток дитини, а постійне носіння бюстгальтера не збільшує ризик розвитку раку, повідомляють Патріоти України.

Ми спростуємо 11 популярних міфів про здоров’я, в які люди сліпо вірять десятиліттями.

Міф № 1: Антиперспірантом потрібно користуватися вранці

Практично всі використовують антиперспіранти вранці – перед виходом з дому, що здається логічним. Проте, як стверджує хімік-косметолог Нікіта Уілсон, цей косметичний засіб слід наносити на чисту суху шкіру, і найкраще це робити увечері після душа. Так активні речовини у складі антиперспіранта встигають за ніч закупорити потові протоки, при цьому їх дія може продовжитись до 24 годин.

Міф № 2: прослуховування Моцарта в ранньому дитинстві зробить з дитини генія

У 1993 році журнал Nature розповів, що у студентів коледжу покращились результати теста після прослуховування творів Моцарта, а коефіцієнт їхнього інтелекту виріс на декілька одиниць. Довідавшись про це, ЗМІ на перебій почали друкувати статті з сенсаційними заголовками “Прослуховування Моцарта зробить із дитини генія!”. Правда в тому, що студенти слухали класику всього 15 хвилин. а брали вони участь в тестах на просторове мислення (складання паперу або проходження лабіринту), що не може говорити про загальне підвищення рівня інтелекту. І найцікавіше, цей експеримент проводив музикант Дон Кемпбелл, котрий потім випустив книги і диски з класичною музикою.

Через 10 років група вчених провела близько 40 дослідів, присвячених так званому “ефекту Моцарта”, і не змогла довести, що прослуховування класики хоч якось підвищує рівень інтелекту.

Міф № 3: Постійне носіння бюстгальтера підвищує ризик розвитку рака

Дослідження 2014 року показало, що носіння бюстгальтера не чинить ніякого впливу на розвиток раку молочної залози. Вчені з Центра дослідженнь раку імені Фреда Хатчінсона в Сіетлі обстежили понад 1500 жінок в постменопаузі (у 1000 із них було діагностовано рак), дізналися про їх звички носіння бюстгальтера і прийшли до висновку, що постійне його носіння не сприяє розвитку рака молочної залози.

Цікаво, що думка про бюстгальтер як про винуватця розвитку рака виникло після виходу у 1995 році неоднозначної книги “Одягнений для вбивства”. До того ж, написана вона була вченими-антропологами, а не медичними дослідниками.

Міф № 4: Якщо із зором все добре, відвідувати офтальмолога не потрібно

Скажіть чесно, коли ви були в офтальмолога востаннє? Більшість захворювань очей, в тому числі глаукома, можуть розвиватись без видимих симптомів. Так стверджує Ен Сумерс, офтальмолог і представник Американської академії офтальмології. Навіть втрата периферичного зору, що є однією з ознак розвитку глаукоми, часто залишається без уваги.

Тому лікарі рекомендують відвідувати офтальмолога щорічно. До того ж, за допомогою огляду окуліст може виявити ознаки інших серйозних захворювань на ранніх стадіях.

Міф № 5: Краще їсти 5-6 разів на день маленькими порціями

Дослідження показали, що частота прийомів їжі не впливає на швидкість обміну речовин, спалювання жиру та зміну ваги. Тобто твердження про те, що краще їсти 5-6 разів маленькими порціями, не має науково достовірного підгрунтя. Головне, дотримуватись принципів правильного харчування: вживати здорову їжу і не переїдати.

Міф № 6: Серце на мить зупиняється при чханні

Всім знайомі відчуття під час чхання: очі сильно замружені, різкий видих, під час якого здається, ніби серце підстрибує всередині. Звідси і склалась думка, що серце на мить зупиняється.

Проте, як стверджує кардіолог Девід Ратлен з Арканзаського університету медичних наук, коли ми чхаємо, внутрішньогрудний тиск у нашому тілі різко підвищується. Тим самим зменшується приток крові до серця, яке у свою чергу, міняє своє регулярне серцебиття. Проте електрична активність серця під час чхання не припиняється, тобто серце не перестає працювати.

Міф № 7: Людство стало розумнішим

Професор Джеральд Кребтрі, голова лабораторії генетики у Стенфордському університеті, стверджує, що нинішні люди більш нерозумні і емоційно нестабільні порівняно з тими, хто жив 3000 років тому. І це незважаючи на технічні та медичні досягнення людства.

Кребтрі вивчив мутації в наших генах і виявив, що рівень людського інтелекту почав повільно знижуватися з тих пір, як люди перестали бути мисливцями і збирачами. Таким чином, людство тупішає через відсутність конкуренції за виживання, адже ми живемо в безпечному цивілізованому світі, де все необхідне можна купити в магазинах, а нашому життю нічого не загрожує. А якби людина, що жила 3000 років тому, пройшла тест на IQ, вона, ймовірно, набрала би більше балів ніж середньостатистичний сучасний житель нашої планети.

Міф № 8: Нервові клітини не відновлюються

Довгий час вчені вважали, що ми народжуємося з певною кількістю нейронів (нервових клітин мозку), число яких протягом життя постійно скорочується. Проте, виявляється, мозок виробляє нові нервові клітини все життя.Цей процес називається нейрогенезом. У 2000 році вчені Пітер Ерікссон і Фред Гейдж довели, що в деяких областях мозку проходить процес нейрогенеза навіть в людей у віці 70 років.

Міф № 9: Наші відбитки пальців унікальні

Ми з дитинства знаємо, що наші відбитки пальців унікальні, саме тому вони грають велику роль в ідентифікації зловмисників. Проте, як заявив Майк Сільверман, судовий експерт із Великобританії, немає достовірного способу довести, що не існує однакових відбитків пальців.

У 2005 році в одному дослідженні наводилось 22 випадки помилкової ідентифікації відбитків пальців, через що невинні люди отримали покарання. Сільверман відзначив, що у одної сім’ї можуть бути практично однакові папілярні узори на подушечках пальців. таким чином, заявляти, що наші відбитки пальців унікальні, не можна.

Міф № 10: Від неочікуваного сильного стресу можна швидко посивіти

Існує легенда про французьку королеву Марію Антуанету, яка в ніч перед своєю стратою посивіла від сильного стресу. На її честь сьогодні називають синдром, при якому людина раптово втрачає забарвлення волосся. Дивовижно, але більшість досі вірить, що посивіти від сильного стресу чи переляку можна практично миттєво.

Проте, як пише доктор Мюррей Файнгольд, жодне дослідження ще не довело цього повір’я. При цьому відомо, що хронічний стрес може привести до поступового випадіння здорового пігментованого волосся. І на це можуть піти місяці і роки.

Міф № 11: Апендикс – непотрібний рудимент

Апендикс багато десятиріч розглядався як непотрібний орган, від якого не залежить здоров’я людини. Проте вчені з’ясували, що цей придаток сліпої кишки відіграє роль своєрідного резервуара для корисних бактерій. У випадку необхідності ці бактерії допомагають нашому травленню і позбавляють від інфекцій. В який з цих міфів ви вірили досі?

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...