
"Сезон помідорів в повному розпалі. У рейтингу найбільш корисних продуктів помідори займають одну з перших сходинок, в основному завдяки вмісту лікопену", - пише у своєму блозі дієтолог Світлана Фус, повідомляють Патріоти України, і продовжує:
"Лікопен не синтезується в організмі людини, а поступає тільки з їжею. Основним його джерелом є томати - до 80% від загального споживання. Це пігмент з групи каротиноїдів, який надає яскравий червоний або помаранчевий колір овочам і фруктам.
В залежності від сорту помідорів, лікопену в них міститься від 5 до 50 мг/кг. Вміст лікопену зазвичай корелює з інтенсивністю червоного забарвлення цього плоду. Брак лікопену відчувають курці або люди, які нехтують овочами або їдять їх час від часу.
Рекомендовано, щоб в денний раціон входило 5 - 7,5 мг лікопену. Значну його кількість можна отримати зі свіжих томатів, томатного соку або натуральної томатної пасти. Помідори обережно слід вживати людям з алергіями на продукти з яскравим забарвленням, при захворюваннях нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунку, виразці і гастриті".
В Україні знизилося зростання цін – у жовтні річний рівень інфляції склав 10,9% проти вересневих 11,9%. Однак комунальні послуги все одно здорожчали. За рік - з жовтня 2024-го по жовтень 2025-го тарифи зросли загалом на 2,4%. Втім, не всі. Так, вартіс...
В Україні люди з інвалідністю мають право на виплати - їх розмір для цивільних осіб розраховується індивідуально і залежить від трудового стажу та базової пенсії, яку особа мала б отримувати за віком, передають Патріоти України. В той же час скоро запр...