Батьківська Вселенська субота: Що прийнято, а що не можна робити

У 2018 році перша поминальна субота випадає на 10 лютого. Такі дні створені для того, щоб згадати покійних родичів та близьких.

Цю суботу називають ще Вселенська або М’ясопустна, оскільки відзначається напередодні Великого посту, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. М’ясопустний день - це своєрідне передвістя Великого посту і напередодні люди можуть вживати в їжу м'ясні страви, а після настання посту зобов'язані починати морально і фізично готуватися до свята Воскресіння Господнього. Цей суботній день названий на честь м’ясопустного тижня, присвяченого Страшному Суду.

Історія виникнення Батьківських субот

Святкування Батьківської суботи тісно пов'язане з апостольським переданням. Про це свідчить підтвердження в церковному статуті, яке відноситься до V століття. Православні з давніх часів виділяли особливі дні для поминання. Віруючі масово відвідували на кладовищах могили рідних і близьких.

Традиції Батьківської суботи

У день Вселенської батьківської суботи в храмах проводять службу. Відразу ж наступної неділі після цього свята згадується Страшний суд і Друге пришестя Христове.

У Батьківську суботу християни повинні відвідувати церкву і кладовища. У цей день моляться за покійних близьких, щоб їх душі були спокійні на тому світі. Слід замовити для померлих особливе поминання на Проскомидії (перша частина літургії візантійського обряду – ред.).

Рекомендовано в цей день після завершення Літургіїі відстояти і панахиду до закінчення. У свято, слідом за яким настає пост, необхідно по можливості роздати милостиню нужденним і бідним. Таким чином людина зможе пом'янути близьких, яких церква за правилами не згадує. До них відносяться нехрещені, самогубці, померлі від абортів від інші.

Рекомендовано відвідати кладовище, щоб привести могилу в порядок і помолитися за покійного родича. Традиційним блюдом Вселенської батьківської суботи вважається кутя. Готують її з пшениці і меду.

Що не можна робити в Батьківську суботу

У Батьківську суботу церква рекомендує утриматися від зайвої скорботи. Краще згадувати родичів світлою пам'яттю, не надто сильно висловлюючи свою печаль.

У свято можна виконувати домашню роботу, але при цьому головне - не перестаратися.

Не можна відмовляти в допомозі людям, які просять милостиню.

Заборонено зловживати спиртними напоями.

Рекомендовано відвідати церкву, а якщо немає такої можливості - помолитися хоча б вдома.

Не можна залишати службу в церкві до її закінчення.

Не можна скандалити і підвищувати голос.

Молитва м'ясопустної суботи

«Господи Спаситель! Ти викупив всіх людей своєю кров'ю, обрав нас зброєю для своєї смерті від помсти гіркої і заздрісної. Воскресінням своїм чудовим даруєш нам життя вічне. Упокой, Господи, душі наших родичів, які залишили тлінний світ і які піднімаються в Царство Небесне. Молимося ми і за всіх, хто покинув тіло своє, знайшовши вічний спокій. За простий люд, за царів, церковнослужителів, самогубців і військових, праведних. Спаси, Господи, душі їх світлі і принесеш до себе в Царство Небесне. Підносимо молитву єдину і за душі нині живих. Визволи їх від страхів і пороків душевних, настав на путь праведний і не покинь турботою своєї до самої смерті. Амінь».

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...