Безвиході не буває: П'ять простих способів розпалити вогонь без сірників

Будь-хто може опинитися в ситуації, коли базові навички поведінки в дикому середовищі обернуться питанням збереження здоров'я і навіть виживання. Один з них - добути вогонь, коли ні сухих сірників, ні запальнички під рукою немає

Фахівці з виживання запевняють, що всі наведені методи досить прості у застосуванні, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Однак варто потренуватися заздалегідь, щоб перший досвід придбати не в момент крайньої потреби.

ТЕРТЯ

Мабуть, найдавніший спосіб добути вогонь в дикій природі - використовувати сухе дерево. Пам'ятайте, як Том Хенкс до крові стирав собі руки у фільмі «Ізгой»? Насправді, подібні жертви зовсім не обов'язкові.

Для початку викопайте в землі невелику ямку, щоб забезпечити приплив повітря. Після цього візьміть суху плоску деревинку і просвердлить в ній невелике заглиблення - це можна зробити звичайним гострим камінцем. Залишається знайти довгу тонку палицю, яка буде грати роль свердла, і загострити один з її кінчиків. Також доведеться зібрати трохи губки - підійдуть найдрібніша тріска, крихітні шматочки кори і пташиний пух, головне щоб всі матеріали були сухими. Тепер просто помістіть трут в виїмку, притисніть його гострим кінцем «свердла» і починайте обертати спокійними, різкими рухами, прикладаючи якомога більше сили. Якщо приплив кисню буде стабільним, трут незабаром почне тліти - залишиться акуратно роздути вуглинки і помістити їх в заготовлену поживу для розпалювання. Вуаля, ви добули вогонь!

КРЕСАЛО

Сучасне кресало складається з кресала, кременю і губки. Кресало - це будь-який пірофорний матеріал. Раніше для цього використовували звичайне залізо, але з часом з'явилися спеціальні сплави, найпопулярнішим з яких наразі є фероцерій - сплав заліза, церію, лантану і лантаноїдів. Принцип роботи гранично простий: при ударі об кресало кремінь знімає тонку стружку, яка в процесі розігрівається і запалюється - це явище схоже на шліфувального каменю, який висікає іскри під час заточування. Отже потрібно шматок звичайного кременю, залізна поверхня і трохи вправності - рано чи пізно сухий труть обов'язково займеться.

ЛІНЗА

Цей метод знайомий багатьом з дитинства. У сонячну літню погоду добути вогонь з шматком товстого скла простіше простого: досить підібрати правильний кут і сфокусувати сонячні промені на пальний матеріалі, і він швидко розігріється до температури горіння. Очевидний мінус лінзи полягає в тому, що вона абсолютно марна підчас низької сонячної активності – хмарність, ранок, вечір, ніч.

Немає скла? Просто візьміть металеву бляшанку від газованої води з опуклим дном і відполіруйте її шоколадкою. Жир, що міститься в ній, зробить метал гладким і перетворить його в мініатюрне параболічне дзеркало, котре чудово відображає сонячні промені. Навіть звичайний лід можна відполірувати до стану лінзи, що фокусує ультрафіолетове випромінювання - це допоможе вам не замерзнути, якщо ви залишилися без сірників взимку. Вам буде потрібно шматочок льоду товщиною приблизно 5-7 см, краї якого повинні бути трохи тонше, ніж опукла середина. Відполірувати лід можна шматком шорсткою матерії або навіть руками.

БАТАРЕЙКА

Для цього способу потрібно трохи натуральної вовни. При цьому оптимальна потужність батарейки - 9 Вт. Просто розтягніть шерсть і почніть натирати її головкою батарейки. Підійде також вата. В результаті тертя шерсть нагріється і запалиться, залишиться тільки покласти її в заготовку багаття.

ХІМІЯ

Звичайно, це не традиційний метод видобутку вогню, виходячи з того, що є під рукою. Але, якщо вам пощастило відправитися в похід з набором хімічно активних речовин, то і вони можуть прийти на допомогу. Ось три найпопулярніших складові, котрі спалахують при змішуванні:

Хлорат калію і цукор (3 до 1)

Перманганат калію (знайома всім «марганцівка») і гліцерин

Перманганат калію і антифриз

Варто відзначити, що в даному випадку необхідно суворо дотримуватися техніки безпеки і не допускати контакту організму з реагентами.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...