Борги за ЖКГ зростають: Експерти розповіли, чи будуть в українців відбирати майно

Ілюстрація: Znaj.ua


Борги населення за ЖКГ за останні три роки зросли в кілька разів. Якщо на початок 2016 року сума становила 8,8 млрд грн, то до кінця 2016-го - 29 млрд. Тобто цифра збільшувалися в три рази. За 2017 рік заборгованість українців склала 32,3 млрд гривень, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Експерти в сфері соціальних питань та житлово-комунального господарства давно б'ють на сполох: кумулятивне збільшення боргу руйнує саму сферу, яка і так дихає на ладан. Про капітальні інвестиції в модернізацію та енергозбереження в такій ситуації говорити не доводиться. Але самих українців більше хвилює більш нагальне питання: чи заберуть майно, якщо не платити за ЖКГ?

Так, експерт з соціальних питань Андрій Павловський у коментарі нагадав, що ще кілька років тому "шито-крито" внесли зміни до Цивільного Кодексу, згідно з якими за будь-які борги, не тільки комунальні, у громадянина можна забрати будь-яке майно.

Природно, за вашим холодильником або телевізором просто так в квартиру не прийдуть. "Це може зробити Виконавча служба за наявності судового рішення.Наприклад, два роки тому вже був прецедент, коли за борг водопостачання в 11 тисяч у старенької бабусі та її дочки в Рівному показово відібрали квартиру", - розповів він.

З хорошого: поки про масову кампанію з відбору рухомого та нерухомого майна українців за борги не йдеться. "Адже це призведе до неконтрольованих наслідків. Наприклад, в Луцьку був випадок, коли до людини прийшов службовий виконавець за борги. У відповідь чоловік дістав рушницю, направивши його на виконавця, і вигнавши його з дому. Тому, думаю, поки ми не побачимо масової кампанії з боротьби з боржниками. Але краще все-таки платити за рахунками", - радить Павловський.

Рахунки і авто

Якщо виселення з квартир за борги - поки важкоздійснюване завдання, то з блокуванням банківських рахунків - дещо простіше. "Теоретично чиновник може запросити інформацію про ваш банківський рахунок і в автоматичному режимі на користь юрособи стягнути кошти в рахунок боргу. Природно, теж за рішенням суду. Але ж ви про рішення суду можете дізнатися вже постфактум. Тоді вам прийде лише смс від банку, який гроші зняті", - розповів Павловський.

Аналогічна ситуація з автотранспортом. Так, директор Інституту міста Олександр Сергієнко підтвердив, що теоретично за кооперації баз даних Нацполіціі і боржників, ваше авто можуть забрати на штраф-майданчик до погашення заборгованості. Такі прецеденти, до слова, теж були. Але масового характеру цей метод боротьби з боржниками поки не набув.

Гранична сума

Є гранична сума боргу, після досягнення якої в українців дійсно можуть виникнути серйозні проблеми. "У Цивільному Кодексі чітко прописана сума граничного боргу - це 64 тис. гривень. Якщо ви накопичили борг за ЖКП в розмірі 64 тис. грн, на вас можуть подати в суд. Важливо, що деякі юристи говорять, що це гранична сума за одну послугу. А деякі трактують цю норму як загальну суму: і за воду, і за опалення, і за інші послуги. У будь-якому випадку краще не перевищувати цей поріг боргу, щоб юрособа не отримало право подати на вас до суду", -радить Сергієнко.

Він також нагадав, що досі в Україні діє Житловий кодекс, де прописані тільки три причини для виселення громадянина. "І боргу за комуналку серед цих причин немає. Там прописані тільки: використання житла не за призначенням, систематичне руйнування житла, створення умов, які не дозволяють проживати іншим мешканцям багатоквартирного будинку. Але юристи і тут ведуть суперечки. Третя причина якраз може бути використана для виселення в наслідок боргів і продажу вашої квартири за рішенням суду", - пояснив він. У цілому навіть при наявності у держави теоретичних важелів для виселення - на практиці це малоймовірно. Як виняток, можливі одиничні показові випадки.

Пишіть скарги!

А ось замість цього українці мають право вимагати якісного надання житлово-комунальних послуг. Так, глава Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа на останній прес-конференції 20 лютого розповів, що українці масово подають скарги за холодні батареї і погане прибирання прибудинкових територій.

"Більшість наших громадян не мають юридичної освіти, але все-таки хоча б поверхово необхідно розуміти, читати договори з тими компаніями, які надають житлово-комунальні послуги. Дуже часто в договорах надання послуг прописуються автоматично. Потім досить складно довести правоту споживача, якщо він хоче довести, що не замовляв таку послугу. в цілому ж спектр порушень прав споживачів у цій сфері досить широкий", - зазначив Лапа.

Найбільше порушень в цій сфері стосується недостатності гігакалорій опалення, яке поставляється в будинок. "Тільки за минулий рік нами попереджено неправильне нарахування тарифів за результатами перевірки і при наданні допомоги місцевим органам влади при нарахуванні тарифів на 35,1 млн грн", - підсумував Лапа.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...