Будьте обережні, або Хлібний час для аферистів: Українців масово обманюють перед святами

Перед новорічними та різдвяними святами в Україні аферисти не дрімають. Для них це найбільш хлібний час у році. Можна замовити неіснуючий будиночок у горах і залишитися із лижами на вулиці... Або купити липовий подарунок...

Шахраї удосконалюються — тепер вони не завжди беруть передоплату, яка зазвичай одразу насторожує. Вони можуть обдурити навіть без попередньої відправки грошей, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Залишилися на вулиці з лижами

Останнім часом аферисти активно розводять довірливих українців із орендою житла на свята.

"Ми в робочій метушні торік якось не подумали про те, як проведемо новорічні канікули. І вже в грудні зібралася компанія із трьох сімей. Вирішили поїхати у Львів. Звісно, готелів уже немає, усі квартири заброньовані. І тут я знаходжу симпатичну квартиру у самому центрі Львова, причому три кімнати, є кухня. На фото квартира виглядає акуратно, сучасно, навіть є камін. Телефоную господарю, він запевняє, що житло його, просто він поїхав на півроку і готовий нам здати. Каже, ключі дасть сусідка, і ми зможемо там провести аж тиждень. Надсилаємо йому завдаток за один день, а це 2500 грн. І збираємо валізи", розповіла киянка Марія Шевчук.

Приїхавши у Львів 30 грудня, кияни взяли таксі і поїхали за адресою. "Ми побачили дуже старий будинок, який давно стоїть порожній. Ми були в шоці, почали запевняти таксиста, що він нас не туди привіз", зазначила Марія.

Хтось із групи відкрив ноут і перевірив оголошення. Виявилося, що фото використані з іншого сайту, і квартира ця розташована в Будапешті. Зрозуміло, "господар" більше слухавку не брав. Якимось дивом киянам вдалося розселитися у різних квартирах на околиці Львова.

Так само шахраї здають і котеджі в Карпатах. Перед святами житло в горах розхапують як гарячі пиріжки, і чим ближче до відпустки, тим менше уважними стають люди.

"Ми знайшли на сайті безкоштовних оголошень пропозицію про здачу будиночка у Яремче. Ціна була нормальною, котедж симпатичний. Зв'язалися із господарем, домовилися. Він навіть сказав, що як передоплату можемо перерахувати стільки грошей, скільки нам не шкода. Ми відправили йому 500 грн", підкреслив у розмові з одесит Віктор Савчук.

Яким же було здивування одеситів, коли вони приїхали в Яремчу з усім лижних обмундируванням, а на місці красивого котеджу стояв старий будинок. І його господарі нікого в гості не чекали. "Вони сказали, що до них вже декілька разів приїжджали такі ж як ми. Пообіцяли ноги повисмикувати шахраєві, але де ж його знайти", згадує Віктор.

Менеджер із туризму Євген Навроцький пояснив, що довіряти потрібно тільки перевіреним агентствам або великим сайтам зі здачі нерухомості. "Розумієте, відомі міжнародні сайти зі здачі нерухомості перевіряють тих, хто дає їм оголошення. І якщо на них буде скарга, то їх одразу виключать. Звичайно, це не панацея, але все-таки. У наш час шукати оголошення про оренду на просторах інтернету справа небезпечна", каже Навроцький.

Насипали пісок і вставили батарейки

Часто під такі затяжні свята як Новий рік і Різдво шахраї вигадують липові копії сайтів розкручених інтернет-магазинів. І пропонують там великі знижки на побутову техніку, одяг, білизну та інше. Все, що зазвичай купують для подарунку.

"Я так попалася одного разу. Побачила хороші знижки на плойку і фен. Вирішила, що саме їх не вистачає сестрі й мамі. Зраділа, замовила, гроші перевела на рахунок. Знижка була велика на 50% дешевше, ніж на інших сайтах. Чекала подарунків тиждень, так і не дочекалася, гроші втратила", зазначає мешканка Дніпропетровської області Вікторія Яремчук.

Анастасія ж із Запоріжжя розповіла історію, як вона придбала в подарунок повербанк для телефону подрузі. "Побачила рекламу майже халявного повербанку. У мене такий є, а у подруги постійно батарея на телефоні сідає. У "Комфі" по сусідству він коштує на 250 грн дорожче. Зателефонувала за вказаним номером і запитаю, чому так дешево? Молодий чоловік пояснює новорічна акція, беріть, після свят буде дорожче. Причому ніякої передоплати не треба, ось це мене й підкупило. Думаю, якщо післяплатою, то я на пошті подивлюся, і тоді заплачу", підкреслила в розмові з Анастасія.

Дійсно, посилка прийшла через декілька днів. Анастасія відкрила на пошті пакет, підключила телефон — усе працює. Оплатила гроші. "Подрузі подарунок вручила на Різдво. Через декілька днів вона телефонує і акуратно запитує, чи не залишився у мене чек від покупки, мовляв, пристрій не працює. А потім з'ясувалося, що це зовсім не повербанк. Коли вона принесла пристрій у майстерню, там їй відкрили очі. Корпус був як у повербанка, але всередину для більшої ваги аферисти насипали пісок. І вставили пластмасову коробочку для пальчикових батарейок, підвели контакт. Тому на пошті ти вмикаєш телефон, заряд йде. Але його вистачає зовсім на трохи!" розповіла Анастасія.

За її словами, аферисти дуже активно рекламували свої повербанки, і багато людей перед святами їх скуповували. Вони навіть відкрили власну сторінку в соцмережах, самі писали чудові відгуки, а всі претензії видаляли.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...