"Честь або є, або не має": Український моряк розповів, як боронив свій корабель від російських загарбників

25-річний старший матрос Дмитро Мельник був серед тих, хто не зрадив присязі під час військової анексії Криму Росією. Він, та половина його команди відтягували час, блокували російське захоплення єдиного в Україні середнього десантного корабля "Юрія Олефіренко". З ним Дмитро не розлучається протягом 6 років. Про те, як "старший брат" захоплював Крим та про офіцерську честь він розповів благодійному фонду Повернись живим, повідомляють Патріоти України.

Спочатку Дмитро служив на тральщику "Мелітополь", згодом судно списали та розпиляли на металолом. Так він опинився на СРК "Юрій Олефіренко", який до анексії мав назву "Кіровоград".

В ті часи корабель стояв "на якорі" у затоці Донузлав. Під час захоплення Криму російськими військовими матроси вирішили відходити від причалу, щоб їх не захопили. Потім вони відтягували час, сподіваючись, що допомога прийде та їх не захоплять.

"Добре пам'ятаю, як починалася окупація. Телевізор у нас був тільки в кают-компанії. Офіцери закривалися там і не давали нам дивитися новини. Потім прийшли росіяни, і ми стали відтягатися ", - розповідає Дмитро.

Але 24 березня 2014 року корабель все ж-таки захопили. Пролив заблокували, а команду проінформували, що півострів відтепер належить Росії і в них є вибір. Тим, хто вирішив залишитися вірним присязі пообіцяли безпечно покинути півострів та доїхати до Одеси.

"Нам сказали, що Крим тепер під Росією. Обіцяли дати можливість вийти в Одесу - командування вирішило залишитися. Присягу, - продовжує Дмитро - не зрадила приблизно половина екіпажу корабля. 21 чоловік вийшов. Це були прості матроси, але ж справа ж не у званні - честь чи є, чи її немає".

Вони залишили корабель "на якорі", а самі пішли. У квітні, після довгих перемовин з росіянами судно повернули до України.

"Корабель все-таки дозволили забрати. Спочатку в Крим поїхав наш новий командир і ще кілька офіцерів, потім вже приїхали ми", - розповів Дмитро. На буксирах вони переводили судно до Одеси, де згодом, у 2016 році він здобув нову назву.

3 липня 2016 року у День ВМС України середній десантний корабель "Кіровоград" перейменували. Його назвали на честь Юрія Олефіренка, офіцера який загинув в результаті мінометного обстрілу російськими бойовиками на Донбасі

На суші Дмитра чекають дружина та маленька дочка. Він мріє побудувати для них будинок. Старший матрос любить море, згадує анексований півострів з сумом. Каже, що служити там було приємно. Він точно не знає чи залишиться нести службу. Під час анексії йому платили 2,8 — 3 тис. гривень. Зараз платять 8,5 тис. плюс добові 70 за кожну добу у морі.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...