Чому важливо дихати носом, а не ротом: Вчені розкрили медичні аспекти проблеми

Важливо розуміти, що неправильне дихання може сформуватися в будь-якому віці, а не тільки в дитячі роки.

Неправильне дихання може відбитися не тільки на самопочутті, а й на зовнішньому вигляді. Через будь-які порушення носового дихання людині доводиться дихати ротом. Про те, чим же це небезпечно і чому так відбувається, Патріоти України повідомляють з посиланням на Нескучные новости.

Існує кілька причин, внаслідок яких людина починає дихати ротом. Перша пов'язана з наявністю перешкод, викликаних нежиттю, викривленої носової перегородкою, чужорідними тілами, запальними процесами, генетично обумовленими вузькими каналами. Друга - з неправильним прикусом, через що носове дихання стає утрудненим. Третя причина - пошкоджені або слабо розвинені кругові м'язи роту.

Одна з найпоширеніших причин - неправильна техніка дихання. Притаманна тим, хто перехворів у дитинстві інфекційними захворюваннями дихальних шляхів. Їм складно позбутися звички дихати ротом, навіть якщо перешкод для нормального дихання вже не існує.

Вчені встановили, що дихання ротом впливає на розвиток кісткових і м'язових тканин людини. Крім цього знижується тонус языка, який в розслабленому стані (під час сну) опускається в глотку і ускладнює дихання. Під час неспання мову розташовується між зубами, негативно впливаючи на прикус.

Якщо доводиться часто дихати ротом, ви можете відчувати почуття тиску в області голови і обличчя. Як наслідок порушується сон, швидко виникає почуття втоми і слабкість.

Також негативний вплив неносового дихання відчувають органи слуху. Цей вплив непрямий і пов'язаний з негативними процесами, які виникають при ротовому диханні. Крім усього, у людей з порушеннями дихання псується постава, змінюється форма обличчя, м'язи спини знаходяться в постійній напрузі, викликаючи швидку втому.

Недавній експеримент, проведений співробітниками Університету міста Отаго (Нова Зеландія), показав, що дихання ротом призводить до розвитку карієсу зубів. Причина полягає в збільшенні кислотності слини. Низький показник pH негативно впливає на склад емалі зубів.

В рамках експерименту вчені встановлювали добровольцям перед сном спеціальну кліпсу, що дозволяє дихати тільки ротом. Всього за кілька діб рівень pH слини різко знижувався, на 1,9 одиниць менше допустимої межі. Це викликало активну демінералізацію емалі і сприяло розвитку карієсу.

В більшій мірі негативному впливу піддаються ті люди, які дихають ротом постійно.

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...