Чорновіл пояснив, чому небезпечно забирати Лавру у Московського патріархату

Політик вважає, що православну московську ієрархію слід потроху втягувати в об'єднавчий діалог, бо насильне забирання святині Росія може використати як чинник додаткового суспільного розколу.

Тарас Чорновіл. Фото:vz.ua

Будь-яка спроба перевести Києво-Печерську або Почаївську лавру під Київський патріархат закінчаться дуже болісно. Про це у своїй колонці на сайті Gazeta.ua написав колишній депутат Верховної Ради кількох скликань, політичний експерт Тарас Чорновіл, передають Патріоти України.

За його словами, Росія використовує це як чинник додаткового суспільного розколу і зробить все для того, щоб в Україні почався заколот.

"Москва зробить чергову спробу, щоб відродити так званий новий "русский мир", який в Україні себе дискредитував. Використовує для цього якихось бабусь з хрестами.

Зараз їх по Києву ходить три десятки, а потім підніметься три мільйони. Тому забирати Лавру вкрай небезпечно і нелогічно. Було б краще, якби вона стала структурою об'єднаної української церкви", - зазначив Чорновіл.

Як зазначає політик, для цього потрібно потроху втягувати православну московську ієрархію в об'єднавчий діалог.

"Їх треба переконувати, а десь і дотискати, створювати проблеми. Спіймати, наприклад, на розкраданні громадських коштів, співпраці з російською агентурою, підтримці російської агресії проти України.

Після цього не варто робити прямі дії, а сказати:"Хлопці, все зафіксовано. І деякі з вас можуть відправитися за ґрати", - пропонує Чорновіл.

У той же час, він зазначає, що до передачі Лаври можна змусити і нинішнього предстоятеля УПЦ МП Онуфрія, але це буде складно через його тісні зв'язки з Кирилом і російськими спецслужбами.

"Але московські священики в Україні теж бояться, хочуть спокійно жити і не хочуть відправлятися за ґрати. Об'єднавчий процес буде нешвидким. Втім вичавити з проросійських священнослужителів якісь кроки на дистанціювання від Росії цілком можна.

Тим більше, що деякі з них скоюють злочини проти української держави - прямо підтримують сепаратизм. Якщо за це посадити кількох з них, ієрархія стане більш поступливою.

Хоча тиснути потрібно. Це дасть проміжний ефект. Остаточний буде не раніше того часу, коли Росія ослабне. А це може статися, як блискавично, так і через 30- 40 років", - резюмував Чорновіл.

Як повідомлялося раніше, 8 грудня на сайті Київської міськради була розміщена петиція щодо референдуму про передачу Києво-Печерської лаври у підпорядкування Київського патріархату. Увечері 9 грудня петиція набрала необхідні 10 000 голосів і продовжує їх набирати.

У той же час в Українській православній церкві Московського патріархату вважають провокацією збір підписів за передачу Києво-Печерської лаври УПЦ Київського патріархату.

"Жорстоке та безжальне пекло. Слабким там не вижити": Оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини

середа, 24 квітень 2024, 16:56

Подружжя фотографів Костянтин і Влада Ліберови опублікували відео знищеного села Кринки на лівому березі Херсонської області, де тримають плацдарм українські військові, передають Патріоти України. Дослівно: "Кринки. Село на півдні України, лівий берег...

"Єдине, що ми можемо зробити": У ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 16:52

У Єврокомісії відреагували на зупинку надання консульських послуг чоловікам з України за кордоном. Там заявили, що в питаннях тимчасового захисту немає розрізнення щодо статі, водночас пообіцяли взяти до уваги оголошення Міністерства закордонних справ ...