Чим лякають пацієнтів: У Мінохорониздоров'я розвіяли 6 міфів про медреформу

Медицина стане дуже дорогою для українців, смертність зросте, а лікарні закриються - ці та інші страхи породила медреформа. Що з цього правда, а що міф - детальніше у матеріалі.

Ілюстрація: aif.ru

На адресу медичної реформи №6327, ще до її прийняття Верховною Радою, звучала критика, а її основні положення викликали суперечки серед громадськості. Ситуація не змінилася і після голосування депутатів, повідомляють Патріоти України з посиланням на fakty.ictv.ua.

Причина тому - незнання. Щоб відновити прогалини щодо реформи журналісти звернулися до заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка.

Міф 1. Лікування стане дуже дорогим

Планові операції стануть дорогим задоволенням для українців - про це говорили і говорять всі, кому не лінь.

Цей міф породив пост глави комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець. За день до прийняття медреформи вона опублікувала прейскурант цін на деякі медичні послуги, за які “після реформи держава вже не платитиме”.

Як з’ясувалося пізніше - це був якраз список тих медпослуг, які оплачуватиме держава у рамках пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну.

"Медицина навпаки буде менш дорогою. Я не кажу, що 2 січня 2020 року лікування стане абсолютно безкоштовним. Це буде довгий і тернистий шлях, але з кожним роком буде прогрес, люди відчуватимуть, що вони менше платять за ліки, перестануть давати хабарі лікарям. Це буде відбуватися поступово, і через якусь кількість років ми раптом помітимо, що вже нічого не платимо", - каже Ковтонюк.

Також він зазначив, що процес перетворення медицини вже почався – 1 квітня 2017 року була запущена програма Доступні ліки і вона розширюватиметься (перелік ліків читайте тут).

"З наступного року список безкоштовних ліків збільшиться вдвічі, потім ще і ще, а після ми послуги почнемо оплачувати. Так потроху, потроху будемо виводити медицину на новий рівень", - каже заступник міністра.

Міф 2. Медреформа призведе до закриття лікарень

"Це, звичайно, неправда. Ми переходимо на справедливу систему оплати медичних послуг, коли всі, хто їх надає, отримають серйозний приток коштів. Тому лікарні, у яких багато пацієнтів, вперше відчують, що їх винагороджують за це", - каже Ковтонюк.

До того ж у законопроекті про медреформу немає ні слова про закриття лікарень.

Згідно із законом Національна служба здоров’я укладе договори з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без медичної допомоги.

"Тому ця реформа принесе лише добро. Звичайно не всім, як і будь-яка реформа. Хто від неї програє? Ті, хто нічого не роблять. Зараз у нас рівність, отримують однакові фінанси ті, хто багато працює і ті, хто погано працює і мало. Реформа це змінить, тепер ті, хто працюють мало, будуть і отримувати менше, і навпаки ті, хто працює багато, матиме гідну оплату праці", - пояснює заступник міністра.

Тобто реформа породить конкуренцію і з роками принцип “гроші йдуть за пацієнтом” приведе до впорядкування мережі медустанов.

"Якщо ви запитаєте, чи закриються лікарні, де немає пацієнтів, я вам скажу, що ціла лікарня не закриється, свою діяльність припинять якісь її рівні", - каже Ковтонюк.

Простіше кажучи, погано оснащені і мало завантажені лікарні, де просто небезпечно лікуватися, будуть перепрофільовані під реальні потреби населення - на реабілітаційні, діагностичні центри.

Міф 3. Скорочення лікарів

Без роботи дійсно залишаться деякі лікарі і медичний персонал. Ті, які не поважають пацієнта, не лікують його якісно. Хороший лікар завжди матиме потік пацієнтів і гідну оплату праці від держави.

"Але це не буде масово. Лікарів у нас мало, а хороших фахівців ще менше. Тому навіщо когось скорочувати? Звичайно, хтось піде з професії, я не можу сказати, що не піде", - стверджує заступник. міністра.

Міф 4. Реформа призведе до збільшення смертності

Медицина стане дуже дорогою в Україні - цей міф породив інший страх - збільшиться відсоток смертності.

Але це всього лише страх, адже після старту медреформи більшість медичних послуг будуть безкоштовними для пацієнта і платними для держави. Повний список послуг програми медичних гарантій буде сформовано у 2020 році, коли реформа запрацює повністю.

Міністерство охорони здоров’я опублікує список тарифів на послуги, після збору статистики (чим реально, а не на папері, хворіють люди), збору даних про реальні витрати лікарень, оцінки бюджету, який буде виділений на програму медичних гарантій на 2020 рік.

"Головна причина, чому люди знаходяться за межею бідності в Україні – це лікування. Коли хтось говорить, що медицина стане дорогою, то ця людина, напевно, з Марса до нас прилетів, адже не бачить, де і як ми живемо", - констатує Ковтонюк.

Міф 5. Ліків на всіх не вистачить

Ліками забезпечуватиме держава через Національне закупівельне агентство, яке потім розподілить їх по лікарнях.

Крім того, з наступного року запрацює національний перелік ліків (близько 200-300 одиниць), яким буде на 100% забезпечено населення.

У списку не буде дуже дорогих або неефективних препаратів, але там будуть базові ліки. Наприклад, можна буде гарантовано отримати якийсь антибіотик або засіб для зниження тиску, якщо пацієнт буде перебувати на стаціонарі. Згодом цей перелік буде збільшуватися і коригуватися.

Якщо вам знадобляться ліки, які не входять до цього переліку, доведеться заплатити за них з власної кишені.

Міф 6. До лікаря-фахівця - лише через сімейного лікаря

Це твердження теж не відповідає дійсності – йдеться на сайті МОЗ.

"Звичайно, часом пацієнтам потрібні спеціальні обстеження у вузькопрофільних фахівців. Втручання курируватиме сімейний лікар, а Національна служба здоров’я оплачуватиме візити за направленням сімейного лікаря", - повідомляється на сайті.

Крім того, буде низка фахівців (наприклад, гінеколог, психіатр тощо), візити до яких оплачуватимуться і без направлення сімейного лікаря.

Людина також може звернутися до вузькопрофільного спеціаліста сама, але у цьому випадку пацієнту доведеться оплатити повну вартість послуги лікаря і лікування з власної кишені.

Якщо ви приходите до вузькопрофільного спеціаліста за направленням сімейного лікаря, педіатра, терапевта, вартість вашого лікування і необхідних медичних засобів відшкодує держава.

В Україні зафіксовано спалах парвовірусу - інфекціоніст розказав про перебіг й ускладнення

вівторок, 23 квітень 2024, 18:50

Парвовірус В19 - це інфекційна еритрема, заразна хвороба, яку можна підхопити повітряно-крапельним шляхом. До того ж паровірус може пройти абсолютно безсимптомно і проявитися легким нежитем і кашлем. Людина подумає, що просто застудилася. Про це розпов...

Треба закрити небо: Німеччина закликала США надати Україні ще одну систему Patriot, - Bloomberg

вівторок, 23 квітень 2024, 18:30

Уряд Німеччини наполягає на тому, щоб США поставили Україні ще хоча б одну протиракетну систему Patriot, щоб допомогти закрити пролом у системі ППО. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Цього тижня Німеччина також продовжить чинити ...