День Святої Анни Зимової: Про свято, традиції, прикмети, вітання

22 грудня православна церква відзначає Зачаття святою Анною Богородиці, а в народі святкують Анну Зимову. Які ж традиції та прикмети існують про цей день.

За православним церковним календарем 22 грудня святкують свято Зачаття Богородиці, повна назва православного свята - Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці, нагадують Патріоти України. Цікаво, що в християнстві відзначається і зачаття, і Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня).

У народі у свята 22 грудня багато назв: Зачаття, день святої Анни, Анна Темна, Анна Холодна, Анна Зимова, зачаття святої Анни, Ганни, Ганки.

Історія свята святої Анни

Праведні Анна та її чоловік Іоаким прожили до глибокої старості бездітними, подружжя дуже переживало і сумувало, що Господь не дав їм дітей і постійно молилися про те, щоб Небеса послали їм дитину. І диво сталося - одного разу, Анна побачила на дереві гніздо з пташенятами і стала гаряче молитися Богу про дарування немовляти, обіцяючи, якщо таке трапиться, принесе дитину Господу у служіння. І відразу ж по проголошенні обітниці Анна почула голос Ангела, який сповістив благу звістку - Господь почув молитви і у подружжя «народиться дочка на ім'я Марія, через яку благословляться всі племена світу».

Свята Анна вважається покровителькою жінок, матерів, вагітних. Перед іконою Божої Матері «Несподівана Радість», а також перед іконою праведних Богоотцями Йоакима і Анни моляться: - про зцілення від різних недуг,

- за дітей,

- про дарування дітей,

- про благополучну вагітність і пологи,

- про зцілення від безпліддя,

- про сім'ю.

Народні традиції 22 грудня

22 грудня - непростий день для природи - день зимового сонцестояння, день Нового року у Всесвіті, день народження нового Сонця. Згідно традицій, літо із зимою два рази в році зустрічаються - на Стрітення і в День Анни Зимової.

22 грудня - найдовша ніч і найкоротший день, проте вже з цього дня сонце на літо повертається - починає потрохи день додаватися - «В день Анни світловий день додається на гороб'ячий крок».

Наші пращури 22 грудня називали святом народження Сонця і відзначали Коляду - Зимове новоліття, народження Ярила-сонця.

Існував такий звичай: дзвонарю, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняка, а за те, що оголошував влітку "повернення сонця на зиму", змушували добу відсидіти у в'язниці.

Прикмети і традиції свята Святої Анни

До свята Святої Анни з особливою повагою ставилися жінки, і особливо вагітні, існував навіть цілий ряд прикмет і заборон для вагітних на 22 грудня.

Перш за все, вагітним прийнято було весь день постити, не дозволяли виходити з дому і заборонялося виконувати будь-яку роботу по дому, в тому числі шити і в'язати.

Заборона на будь-яку роботу стосувалася не тільки вагітних, а й взагалі всіх жінок. У це свято жінки починали підготовку до Різдва і Нового року, дівчата збиралися на дівич-вечори, де вибирали головну - «отаманшу» і спільно вирішували як відзначатимуть Різдво, разом виготовляли різдвяні прикраси з соломи.

Після свята починалася активна підготовка до Різдва, жінки білили і прибирали будинки.

Народні прикмети на Анну Зимову

- Після Анни сонце повертає на літо, а зима - на мороз.

- Ясне сонце - на Новий рік буде сильний мороз; якщо похмуро, на деревах іній - під Новий рік буде відлига.

- Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня.

- Яка Ганна до нічки, така зима в весноньку.

- Коли іній покриває дерева, то це передвісник хорошого врожаю.

- Коли йде дощ - вся весна буде дощовою.

- Тихий і безвітряний день - на врожай фруктів.

- На

зачаття святої Анни вагітним - піст.

Привітання іменинниць у День Святої Анни

Тобі, прекрасна Анюта, Бажаю, щоб ти цвіла, Щоб в житті кожна хвилина Лише позитив у собі несла! Завжди будь щаслива, успішна, Нехай мрії збуваються, Будь самою милою, доброю, ніжною І, немов сонечко, сверкай!

***

Я тобі бажаю, Аня, З кожним роком розквітати, У найкращому ресторані Свої свята зустрічати. Нехай веселим і успішним Буде кожен день і годину, Щоб завжди тепло і ніжність З твоїх очей текли!

***

Ганна – ласкаве ім'я, Нехай збуваються мрії! Не порівняти тебе з іншими, Адже одна така ти! Будь щасливою у іменини, Про друзів не забувай! А від життя натхнення І успіхи отримуй!

***

У свято Анни вітаю Я, Анюточка, тебе. І бажаю тільки щастя, Гарнішати день від дня. Покровителька з неба Нехай вкриє від турбот, В труднощах тебе підтримає, Сили, віру нехай дає.

***

Ганна — означає «благодать». Точно адже, ні дати ні взяти. Їй на все вистачає рук, Найкращий у світі друг, Ніколи не підведе, Смачно пироги пече. Хочу побажати Ганні Сотню років не в'янути. Здоров'я, щастя, краси! Нехай збуваються мрії.

***

Тебе, Анюта, вітаю, І в іменини я бажаю, Щоб вдавалися всі справи, Домогтися свого могла, Кохання великого, шалено чистою, Щоб погляд твій був завжди променистим, Щоб самій ти була красивою, На всі справи вистачало сили!

***

Ім'я «Анна» - благодатне, Випромінююче світло. Ганна - мила, приємна, Всім готова дати пораду. Аня, щедра і славна, Немов сонечко, сяй! Але при тому - і це головне - Про себе не забувай!

***

Скрізь ти є бажаною гостею, Прекрасна, добра, мила Ганна. Про допомогу просять тебе постійно Недарма, адже дуже чуйна Ганна. Любов серцеїда – адже і Дон Жуана Маніла загадка на ім'я Анна. І зробити будь щасливим ти можеш, О, Анна! Так будь же ти щаслива теж!

***

Ангел крилами шарудить За спиною у Ганни. До іменин поспішить Він з небесної манни. Побажає Ганні він Голос серця слухати, Святий закон Божеський В житті не порушити. Насолоджуватися кожним днем, Прожитим на світі. Пам'ятати, що іншим даємо, Потім і зустрінемо.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...