Держкіно профінансує фільми про війну на Донбасі та боротьбу проти монгольської навали

На конкурс Державного агентства України з питань кіно у 2016 році подали 172 сценарії, це рекордна кількість за увесь час проведення такого відбору

Фото: socportal.info

У 2016 році Держкіно вирішило профінансувати виробництво майже 50 українських фільмів. Режисери попередньо анонсують участь у зйомках деяких голлівудських зірок. Також привернули увагу комісії екранізації української класики та сучасних бестселерів. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Радіо Свобода".

На конкурс Державного агентства України з питань кіно у 2016 році подали 172 сценарії. Це рекордна кількість за увесь час проведення такого відбору (конкурс проходить вдев'яте), говорить голова Держкіно Пилип Іллєнко. Із них 48 рекомендували Мінкульту на отримання державного фінансування, зазначає він. За словами Іллєнка, це також більше, аніж у попередні роки.

"Дуже вчасно все склалось: у четвер 22 вересня уряд вніс проект бюджету до парламенту, де на 2017 рік на виробництво і розповсюдження національних фільмів передбачено 500 млн грн. То ми можемо, скажімо так, опустити планку трохи нижче, і дати шанс більшій кількості фільмів потрапити у програму виробництва, яка, як відомо, затверджується колегією Міністерства культури", - зауважив він.

Мова йде як про ігрові, так і про документальні фільми. За словами голови Держкіно, цього року комісія вперше оцінювала повнометражну анімацію, окремий конкурс відбувався серед проектів, пов’язаних із Другою світовою та нинішньою війною на Донбасі, а також у самостійну номінацію вивели стрічки до 100-річчя УНР та роковин бою під Крутами (у цій групі відбір пройшов, зокрема, проект із екранізації роману Василя Шкляра "Залишенець. Чорний ворон").

Серед стрічок на відборі буде багато цікавого як для кінокритиків, так і для масового глядача, зазначає голова експертної комісії, режисер Андрій Дончик. На його думку, мінімум у шістьох проектів є шанси стати українськими блокбастерами. Серед них він називає "Захар Беркут" за однойменним твором Івана Франка - про боротьбу українців проти монгольської навали, та "Аеропорт" за книгою Сергія Лойка про сучасну війну на Донбасі.

Нагадаємо, Володимир Зеленський просив 50 млн у Держкіно на фінансування його двох проектів. Але після гучних "заяв" гумориста на Юрмалі питання відпало.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...