До 100-річчя "Щедрика": Як українська щедрівка підкорювала світ (відео)

У "Щедрика" існує п'ять авторських варіантів. Леонтович присвятив щедрівці 18 років життя: перший варіант з'явився 1901 року, останній – 1919-го.

"Щедрик" давно відомий у світі. Його написав український композитор Микола Леонтович. Український центр культурних досліджень Міністерства культури запустив проект "Світовий тріумф "Щедрика", передають Патріоти України.

Вперше "Щедрик" виконали зі сцени 1916 року хором Київського університету.

Світова слава "Щедрика" прийшла з легкої руки Симона Петлюри. У січні 1919 року з ініціативи Голови Директорії УНР Симона Петлюри була створена Українська республіканська капела. Капела під керівництвом Олександра Кошиця та Кирила Стеценка гастролювала протягом 5,5 років у 17 країнах, де проходили прем'єри "Щедрика".

Вперше "Щедрик" пролунав за кордоном 11 травня 1919-го в Національному театрі Праги. Це був їх коронний номер. Хористи дали понад 200 концертів. "Різдвяний гімн дзвіночків" (Carol of the Bells) – саме під такою назвою українська щедрівочка відома у всьому світі.

Англомовна версія "Щедрика" була створена 1936 року американцем українського походження Петром Вільховським.

У США вона була вперше виконана 1921-го зі сцени Карнегі Холу в Нью-Йорку.

У багатьох голлівудських фільмах звучить "Щедрик". Хто не пам'ятає наш "Щедрик" у фільмі "Один вдома". Це цікава адаптація української пісні – Carol of the Bells.

Також наш "Щедрик" можна почути у фільмі "У дзеркала два обличчя" з Барбарою Стрейзанд.

У серіалі "Менталіст" ця пісня пов'язана з не особливо щасливими хвилинами – в момент звучання пісні гине Санта.

Англійська версія прозвучала також в мультсеріалі South Park.

Також щедрівку можна почути в фільмах "Міцний горішок 2", "Гаррі Поттер", "Сімейка Адамсів", "Різдвяні канікули".

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...