Добре відсвяткувати, дівчата: "А чого мені боятися?", - матір поїхала на передову до дочки-офіцера (відео)

Олена Дворецька мріє про онуків, тому не дуже розуміє, навіщо її доньці продовжувати залишатися на війні. Але переконати Вікторію повертатися додому, звичайно, не може.

Мати їде до дочки на передову. Фото: скріншот з відео.

"Ковбасу везу домашню, котлетки, буженінку, торти, цукерки. Ніч не спала — готувала. Не бачила дитини п'ять місяців", - каже 48-річна Олена Дворецька. 49-річчя їде святкувати з донькою. Молодший лейтенант Збройних сил 24-річна Вікторія Дворецька служить заступником командира роти вогневої підтримки у 24-му штурмовому батальйоні "Айдар". Воює в ньому з травня 2014 року", - пише Анатолій Гаєвський у статті для gazeta.ua, передають Патріоти України.

У червні 2015-го Вікторія демобілізувалася. У квітні торік пішла до ЗСУ на контракт вже як офіцер. Вікторія - перша в Україні жінка-офіцер із бойовою спеціальністю "командир механізованих підрозділів".

– Раніше навідувалась додому раз на місяць-два. Як стала командиром - рідше. Я вже б давно до неї приїхала, але вона не пускала. Казала, не можна, - говорить матір.

Потяг №126 "Київ-Костянтинівка" до травня 2014-го курсував до Луганська і мав фірмову назву "Лугань". Нині про колишній маршрут ніщо не нагадує.

- Вам не страшно в зону бойових дій їхати? - запитуємо.

- А чого мені боятися? Дитина моя воює, а мені страшно?

Напроти Олени в купе слухає розмову жінка. Вірі, на вигляд, років 55. Має темне волосся і рожевий манікюр. Їде до міста Курахове на Донеччині.

- Я от дочки. Ничего, что по-русски? Одна в Москве живет с тех пор, как война. Другая — в Киеве, полгода с ней не общались — разошлись во взглядах. В Донецке квартира трехкомнатная разбомлена, - каже.

Віра - родом із Росії. В Україні живе 30 років.

- 22 года была учителем биологии и химии, из них 10 лет — директором. У нас в школе все на русском было, только документы заставляли вести на украинском. А сейчас — и преподавать, принудительно, - говорить.

Олена пропонує Вірі бутерброд — та дістає свій. За вікном — мінус 10. У купе — спека. На ніч лишаємо двері відчинені. О 8.10 потяг прибуває до Костянтинівки. Нині це найближче до Донецька місто, куди можна дістатися поїздом.

Прямуємо до автовокзалу — через дорогу від залізничного. На маршрутці дві таблички: "Торецк — Мариуполь" і "Дзержинск — Мариуполь" зі ще недекомунізованою назвою міста. В мікроавтобусі звучить заслужений артист Росії Денис Майданов.

Відразу за межею Костянтинівки стоїть блок-пост. Автобус зупиняють поліцейські в амуніції і з автоматами. Відправляють на стоянку.

– Пару человек на проверку, – говорить один із них.

Вказує на двох чоловіків. Вони мовчки йдуть за поліцейським. За п'ять хвилин один повертається до маршрутки.

– А где второй? — запитує водій.

– Еще проверяют.

Хвилин за 20 люди в маршрутці починають нервувати.

– Что там такое, парни? — гукає водій до поліцейського. - Уже три автобуса проехало. У меня щас люди выходить начнут. Я так ничего не заработаю. Мне что, без него уезжать?

За кілька хвилин хлопець повертається. Автобус рушає.

- И зачем было переименовывать? Красивое же название было — Красноармейск, - каже жінка у сірому пуховику, коли проїжджаємо Покровськ.

95 км до Курахового долаємо за 2 год. На автостанції багато військових. Оголошення роблять російською мовою, але вже з декомунізованими назвами населених пунктів.

Чекаємо Вікторію на заправці за 200 м від автостанції. Заїжджає світло-сірий позашляховик Mitsubishi Pajero, заліплений брудом і снігом. Із водійських дверей виходить дівчина у зимових камуфляжних штанях, оливковому флісовому светрі та арафатці. З правого боку видно кобуру з пістолетом. У руках тримає букет у папері пісочного кольору. Біжить до матері. Міцно стискають одна одну в обіймах.

– Ну чого ти? - каже Вікторія. Витирає матері сльози. Цілує, дарує квіти. – Ой, ну ще в день народження ти не плакала. Сідай в машину, поїдемо бліндаж покажу. Сапьор, забирай сумки, - каже солдату, що приїхав із нею.

Той швидко вантажить багаж в авто. Вікторія обходить машину, стукає черевиком по підкрилках, сідає за кермо.

– Що ти там гупала?

– Снігу поналипало, а зараз вдарив мороз - замерзло, не можна відбити. Вчора пробували кип'ятком відливать, не помогло, – говорить Вікторія.

Матір гладить її по обличчю, поправляє волосся.

- Ти голодна? Давай ковбаси одламаю?

- У мене в машині завжди є шо поїсти, главне знайти. Будеш Баунті?

Минаємо знак "Донецьк 32 км".

– Це вже так близько Донецьк?

– Он за тими териконами - то вже не наше.

Зупиняємось у селі. Вікторія на матір одягає свій бронежилет. На ньому по ліву руку в чохлі висить ніж. Праворуч – аптечка з написом маркером "Дика".

На шляху до передової все частіше трапляються понівечені обстрілами будинки.

– Тут ніхто не живе?

– Повертаються потроху. Зараз сильних боїв немає. Он там, — показує на будинок скраю села, - господарі виїхали, зараз п'яниці живуть. Прилітає, а їм байдуже.

Виїжджаємо за село. Наближаємось до лісосмуги. Лише коли авто сповільнює хід, вдається розгледіти ретельно замаскований взводний опорний пункт.

На позиціях першою зустрічає руда кішка. Треться об ноги 61-річного бійця Леоніда Матвіїва із Калуша Івано-Франківської області. До війни працював слюсарем — ремонтував тепловози. Вдома його чекає дружина, двоє дочок, син і четверо внуків. У 2014-му Лео, так його тут звуть, не взяли до армії через військкомат, бо вже мав 58 років. Пізніше поїхав в "Айдар" із волонтерами і лишився. Служить із березня 2015-го.

- Багатенько тут наших загинуло, - говорить.

- Як воно, коли вами, дорослим досвідченим чоловіком, керує дівчина?

- Коли керує грамотно, то чому — ні? Вона і за командира роти колишнього тягнула лямку, і за нового, поки входить у курс справи. Все на її плечах.

У натопленому дровами бліндажі пахне деревиною і кавою. На мурованій пічці стоїть ще тепла турка. Під стелею — люстра з тканини, радянських часів. На стінах — дитячі малюнки. За дерев'яним столом — два 18-річні контрактники. Товариші кличуть їх жартома "падаванами" (учні джедаїв — лицарів-миротворців, персонажі фільму "Зоряні війни", - ред.).

Олена приносить із машини цукерки, м'ясну нарізку. Бійці, в першу чергу, беруться за котлети. П'ємо чай і йдемо до окремого бліндажа Вікторії.

– Не дуже прибрано, ви вже вибачайте.

Бліндаж освітлюють прикріплені до стелі світлодіодні різнокольорові стрічки. Працюють від акумулятора. Електроенергію від дизельного генератора подають лише вночі.

У "кімнаті" при вході ліворуч — буржуйка. Поруч — умивальник і велике дзеркало. Стоїть крем для обличчя, миючий засіб для посуду. На двоповерховому ліжку — коц і пухнатий довгий рожевий халат.

Вікторія сміється:

- Хлопці на День народження подарували. Кажуть, каву зранку в ньому питимеш біля бліндажика. Ще один подарунок, - бере на руки смугасту кішку.

Навпроти ліжка — вузький довгий стіл. На ньому ноутбук, велика тарілка з фруктами. Над столом — мапа.

– І не страшно тобі тут самій спати?

- Мама, тут купа бліндажів ще, рота стоїть.

– А це шо, рація?

– Ні, мама, це "тапік" називається (військово-польовий телефонний апарат, - ред.). У всіх протягнуті провода, отак нажимаєш - і говориш. У мене крутий, на кнопці. А в усіх крутити треба, як у кіно про Другу світову.

– А чому не радіозв'язок?

– У рацій обмежений радіус дії. Та й проти "тапіка" безсилі РЕБ (системи радіо-електронної боротьби, приглушують сигнал радіостанцій, - ред.).

Олена поправляє спальний мішок на ліжку.

– Боже, синтетика, не холодно? Давай я тобі матрац вишлю!

– Давай, мама, я буду отсюда на "Уралі" на ротацію їхать. У мене і так VIP-апартаменти. Майже, як кімната в общазі.

– Ну я, може, й гірше чекала.

Виходячи з бліндажа, Вікторія заглядає у вкрите пилом дзеркало. Воно — поруч із буржуйкою, витирати – марна справа, каже. У Вікторії вихідний. Для побачення з матір'ю зарезервувала номер у курахівському готелі.

– Боже, Віка, ну нашо воно тобі, ти ж дєвочка. Я вже внуків хочу. А тобі війна дорожча від мами.

– Ой, ма. Хочеш, кота свого подарую?

- Не треба, в мене вже два є, - сміється.

Їдемо польовою дорогою. Авто потрапляє в перемет і грузне у снігу. Вікторія телефонує підлеглому. За 5 хв рятувати нас зі снігу приїздить боєць на "Уралі". Витягає позашляховик.

- Віка посадила мене із букетом у джип, вділа бронік і обвозила по всій війні, - говорить Олена телефоном. - Завтра рано вже їду додому.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...