"Душ був такий, що хороший господар там собаку мити не буде": Українець розповів про незвичайну подорож у Європу (фото)

Величезний плюс Угорщини та Чехії у тому, що це вже ЄС з усіма його принадами, але ціни тут близькі до наших і не викликають мікроінсультів при перерахунку на гривні.
Українець вирушив у економ-подорож Європою. Фото: соцмережі.

Цього літа, поки більшість українців підбирали собі тури в Єгипет або Туреччину, з їхніми пам'ятками і "все включено", тревел-блогер Володимир Косинський відправився до Європи. Він не просто поїхав в автобусний тур, а відчув себе героєм фільму "Євротур" - автостоп, дешеве житло і практично повна відсутність грошей. Що з цього вийшло, як бюджетно поїхати з Києва в Амстердам, чому варто користуватися каучсерфінгом і як не потрапити в притон - в його розповіді, яку Патріоти України пропонують вам прочитати.

Про підготовку

Ідея їхати автостопом крізь всю Європу виникла спонтанно. "Якщо інші молоді хлопці можуть просто взяти рюкзак, табличку і поїхати безкоштовно в інші країни, то чому я не можу?" - не давала мені спокою думка. Щоб вмовити друга на цю авантюру, знадобилося півтори хвилини. На пропозицію поїхати автостопом в Амстердам у нього виникло лише одне питання: "Коли виїжджаємо?".

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Через 2 тижні ми вирушили в подорож. Найважче було дістати гроші і домовитись про відпустку. У підсумку, безпосередньо підготовка подорожі зайняла добу - збирати рюкзаки почали за кілька годин до виїзду. Перетнути кордон вирішили на автобусі, а перший досвід автостопу залишили на Європу. 20 годин дороги до Будапешта виявилися цілком терпимими - з безлімітним Wi-Fi в автобусі час летить непомітно. Шкода, що обіцяний на початку поїздки інтернет по всій Україні "помер" одразу за Житомиром. Мабуть, на думку перевізника, територія нашої країни закінчується там.

Перший етап шляху складався з 3 країн: Угорщина-Австрія-Чехія. Їх величезний плюс у тому, що це вже ЄС з усіма його принадами, але ціни тут близькі до наших і не викликають мікроінсультів при перерахунку на гривні.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Про проживання

У Будапешті ми оселилися в хостелі за 10€ в центрі, правда, за всіма показниками він був більше схожий на притон. Але ми хлопці прості, все, що нам потрібно від ночівлі: ліжко, wi-fi і душ. Останній виявився настільки огидним, що добрий господар там би навіть собаку мити не став. Довелося і нам утриматися від цієї розкоші.

Найяскравішою "фішкою" цього хостелу виявилися нічні тусовки бразильців і турків з алкоголем, марихуаною і сторонніми людьми, які спали на підлозі. Більше того, ці тусовщики були не гостями, а персоналом.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

До слова, в Празі ми жили в хостелі за 9€, і він був дуже крутим: гарне обслуговування, розташований в історичній будівлі в самому центрі.

Перший досвід європейського каучсерфінгу (коли люди дозволяють мандрівникам залишитися у себе на ніч безкоштовно) виявився позитивним. Нам запропонував нічліг чоловік на ім'я Тамір. Відгуки про нього були виключно позитивними і будинок виглядав дуже респектабельно.

Яке ж було моє здивування, коли в процесі спілкування Тамір перейшов на російську мову. Як виявилося, він із Монголії, довгий час жив у Росії, а тепер живе в Австрії. Прийняв він нас дуже гостинно, нагодував, показав місцевий паб, провів невелику екскурсію по набережній Дунаю і Віденському економічному університету.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Про автостоп

Перший день автостопу зустрів нас проливним дощем. Пройшовши так 6 км ми 30 хвилин стопили в напрямку Відня. Через півтори години, коли віри в цю затію вже майже не залишилося, нас несподівано підібрав водій Mercedes S500.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Із Брно до Праги все пройшло схожим чином, тільки замість дощу була нестерпна спека і йти до місця стопу було далі на кілька кілометрів. Їхали з молодим хлопцем на Шкоді, який також свого часу їздив автостопом до Амстера.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Про харчування

Нашим особистим челленджем було в кожній з країн спробувати місцеве пиво і вуличну їжу. У бюджетного туриста на цей рахунок є тільки одне правило - не купувати в центрі і туристичних місцях. Якість не змінюється, чого не можна сказати про ціну.

Збираючись у подорож знайдіть максимум інформації про місцеву кухню. Вивчіть, як повинні виглядати страви і дивіться в обидва на вулиці. Головний показник гарного місця вуличної їжі - черга: раз місцеві не обходять стороною, значить годують там добре і безпечно. Наприклад, ми абсолютно випадково знайшли в Будапешті лангош - це схоже на суміш піци і великого біляша зі сметанним соусом і начинкою з м'яса, сиру та цибулі.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Також не обходьте стороною супермаркети. Часто там можна знайти хороший перекус за смішні гроші. Особливо якщо ви привезли щось з собою, наприклад, консерви. Нам вдалося ситно пообідати у Відні м'якою булочкою з тунцем і австрійським сиром. Обійшовся такий обід в 1.13 € на двох.

Про Амстердам

На Амстердам, який був кінцевою точкою нашого маршруту, у нас залишилася всього одна ніч. Незважаючи на нічну славу міста, після 2:00 знайти відкритий заклад з "місцевими пам'ятками" стає проблематично. Вночі тут працюють тільки клуби. До цього часу "живе" і Вулиця червоних ліхтарів. Тут повно туристів із різних країн і всюди запах марихуани.

Ціни на житло в цьому місті мені здалися астрономічними. Найдешевший хостел - 32€. Зупинятися в ньому ми не стали і просто гуляли до ранку. Навіть у Венеції, розташованій на маленькому острові без автомобільних доріг і з великими податками на "нічліг", мені вдавалося знайти відмінний хостел за 20€.

"Хостел був схожий на притон": українець розповів про незвичайну подорож у Європу

Джерело: Обозреватель

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...