Джемілєв анонсував створення муфтіяту Криму (відео)

Джемілєв підкреслив, що кримський Муфтіят зараз знаходиться "в повному підпорядкуванні окупантові", тому орган буде створений на материковій частині України.

Мустафа Джемілєв. Фото: скрін відео

В Україні створять Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) з головним офісом у Києві. Таку заяву зробив уповноважений при президенті України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв в інтерв'ю агентству QHA, передають Патріоти України.

Джемілєв підкреслив, що кримський Муфтіят зараз знаходиться "в повному підпорядкуванні окупантові", тому орган буде створений на материковій частині України.

"Що вони скажуть, те й роблять. Тобто Муфтіят Криму зараз не відображає сподівання і думки мусульман Криму. Вимушено не може цього робити. Зараз там є два Муфтіяти - один Таврійський, російська влада його створила на противагу, для конкуренції. Там люди, у яких немає ні віри, ні релігії.

Все для політичного шантажу. Проводяться політичні ігри такого штибу: "Якщо не підкорятиметеся нам, всі мечеті ми віддамо Таврійському муфтіяту". Муфтій наш виявився людиною ненадійною. Повністю підкорився ім. З цієї причини ми прийняли рішення про створення тут Муфтіяту, який буде відображати думки і бажання кримських татар", - пояснив Джемілєв.

За його словами, необхідність створення на материковій частині України ДУМК викликана великою кількістю кримських татар, які виїхали з території окупованого півострова.

"За останньою наявною у нас інформацією з Кримського півострова виїхало приблизно 35 тис чоловік. З них приблизно половина кримські татари. Вони роз'їхалися по всій території України, більша частина в Києві, частина в західній частині України, у Львові, Івано-Франківську, Тернополі та частина, звичайно ж в Херсоні.

Крім цього в Херсоні є 7-8 тисяч кримських татар, які завжди проживали там, також там живуть турки-месхетинці. Звичайно ж, правильно було б створити муфтіят там, але ми подумали, що правильно буде, якщо він буде в Києві. У Херсоні і в інших областях можуть бути його філії або перебувати імами ", - зазначив Джемілєв, додавши, що питання про створення муфтіяту на материковій Україні вже обговорювалося з іншими релігійними організаціями, і надалі буде налагоджено співпрацю з ними.

Варто звернути увагу, що після незаконної анексії півострова муфтій Криму Еміралі Аблаєв, який є делегатом Курултаю і членом Меджлісу кримськотатарського народу, припинив участь у роботі Меджлісу.

Муфтіят є некомерційною централізованою релігійною організацією, яка об'єднує і представляє інтереси мусульман Кримського півострова. Вищим органом ДУМК є Курултай, який скликається раз на п'ять років. Між Курултаєм релігійними справами керує Муфтіят Духовного управління на чолі з муфтієм.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...