"Гібриди" на старті, або Як Москва і "п'ята колона" готуються до томосу", - блогер

"Підтвердження написання Томоса, як і певної дати отримання його Україною з боку Константинопольського патріархату наразі не було", - пише у своєму блозі Юрій Васильченко, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Як не було і спростувань відповідних заяв Порошенка або деяких представників церкви про готовий Томос. Та й президент Петро Порошенко днями заявив: "Немає жодних підстав вважати, ніби томос уже у нас в кишені. Нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати: молитися і вірити, й боротися". Чи може це означати, що до 28 липня, Дня Хрещення Русі, Україна не отримає від патріарха Варфоломія довгоочікуваний церковний документ?

Варто відразу зауважити: високопосадовці не обіцяли томос саме до цієї дати, а висловлювали сподівання, що Вселенський патріарх вирішить долю помісної церкви найближчим часом. Утім масштабна протидія отриманню Києвом томосу і в Україні, і за її межами зростає з наближенням Дня Хрещення Русі. Складається враження, що частина українського політикуму очікує 28 липня, аби в разі відтермінування автокефалії розрядити всю інформаційну зброю проти президента та вітчизняної дипломатії. Мовляв, обіцяли, але не змогли. Інший варіант – в разі, коли патріарх Варфоломій прийме рішення – підняти хвилю, що тепер церковний розкол лише посилиться. Простіше кажучи, блюдо "зради" вже готове, залишилося додати спецій залежно від ситуації.

Слід визнати: у випадку, коли Варфоломій з томосом зволікатиме, ініціатива перейде до рук противників помісної церкви. А їх вистачає в усіх політичних силах. Вочевидь, готуються до 28 липня і головні провідники "русского мира" в Україні з УПЦ МП. У переддень Дня Хрещення Русі вони планують провести масштабний молебень у столиці на Володимирській гірці. Журналісти раніше прогнозували, що мета заходу не стільки у молитві, скільки у демонстрації сили. А дружній до УПЦ МП "Інтер" Сергія Льовочкіна та ще кілька дрібніших телеканалів забезпечать відповідну телекартинку.

Не виключені також сплановані провокації. Нагадаємо, глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфеєв) нещодавно погрожував: "… уявіть собі, що станеться, якщо розкольники почнуть захоплювати лаври. Тисячі людей зберуться, будуть захищати ці обителі, проллється кров". В Україні його слова витлумачили як прозорий натяк на бажання РПЦ бачити в Києві бійки за церкви, аби в останній момент зірвати дарування томосу.

На жаль, сутички дійсно можливі. Навіть останні події під Радою, коли ряжені "євробляхери" атакували депутатів і журналістів, доводить: неадекватних ангажувати легко. Враховуючи ці ризики, журналісти пропонували владі звернутися до всіх церков з проханням локалізувати заходи до Дня Хрещення Русі у храмах і не створювати зайвих приводів для вуличних провокацій.

Паралельно з підготовкою молебня противники помісної церкви активізувалися й на інформаційному фронті. Простежується відразу кілька ліній. Перша – вихід УПЦ з-під підпорядкування Москви не означає самостійності Київської митрополії. Мовляв, Константинополь, враховуючи розкол в українському православ'ї, пришле до Києва свого представника, тому в УПЦ КП можуть не сподіватися, що першим в помісній церкві стане Філарет. Вже й називають ім'я ставленика Фанару – архієпископ Тельміський Йов (Геча). Йов, українець за походженням, який народився в Канаді, представляє Константинополь у Всесвітній Раді церков. Геча відомий прихильник автокефальної церкви в Україні. При цьому подібний сценарій протиставляється нинішньому статусу УПЦ МП – вона повністю автономна, Москва буцім-то не впливає на її політку, а після дарування томосу всі рішення узгоджуватимуться у Константинополі.

Друга лінія – в Україні є лише одна церква – УПЦ МП – яка продовжує канонічну лінію Київської митрополії, тому якщо Варфоломій і надумав давати автокефалію, то має вести перемовини з Онуфрієм. Провідники цієї тези взагалі доводять, що на Київ очікує екзархат, а не самостійність. До речі, у намірах скасувати автономію УПЦ МП і встановити в Україні свій екзархат у випадку дарування томосу підозрюють саме РПЦ.

Третя лінія – політична. Частина політикуму, про який вже йшлося вище, наполегливо переконує, що Порошенко використовує тему помісної церкви в якості передвиборчої технології. Автоматично – опозиція до Порошенка тоді має бути проти автокефалії? І не лише колишні "регіонали". Насправді, Москва зробить усе, аби набуття благословенної грамоти зірвалося і київська влада отримала облизня. Для Кремля це питання подальшого політичного впливу на Україну і за це він готовий заплатити будь-яку ціну.

9 липня патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв) зустрічався з посланцями Константинополя. В російській та церковній пресі ця подія подавалася з кількома акцентами. Перший – томос даруватимуть на українській церкві, а Петрові Порошенку, тобто, якщо цього документу не буде, пропагандистська машина наголошуватиме на особистій поразці президента України.

Другий – Фанар відправив до Москви лояльних до неї митрополитів Гальського Емануїла і Смирнського Варфоломія, що витлумачили як добрий знак для Російської церкви. Третій акцент – візит константинопольських посланців не дав результату, він просто продемонстрував процес. Так само не дали позитивного для України сигналу і переговори з іншими церквами. З чого в Росії зробили висновок: томосу не буде. А трохи більше, аніж за півроку, в Києві зміниться влада, яка взагалі зніме питання помісної церкви з порядку денного".

Джерело: Depo.ua

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...