Глобальне потепління: "Ми увійшли в черговий теплий період, подібний якому спостерігався в XI-XIII століттях. Своєю антропогенною діяльністю ми його підсилили", - синоптик

На Київщині вже зростають та плодоносять, наразі ще поодинокі, субтропічні культури, такі як персики та мигдаль. Таке спостерігалось до початку малого "льодяникового періоду" 16-18 сторіч. Тільки цього разу тепла хвиля через людський чинник ще потужніша.

У зв'язку зі змінами клімату в Україні варто очікувати аномального тепла і злив зі смерчами. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", передають Патріоти України.

"В черговий раз ми спостерігаємо процеси зміни клімату і аномально теплі температури. Якщо вони збережуться і середньодобові температури перевищать 5 градусів тепла, то завчасно може початися вегетативний період. Але разом з тим, загрози заморозків зберігаються. Відповідно, якщо так рано почнеться вегетативний період, а в середині квітня, або навіть в травні будуть заморозки, то урожаю буде завдано дуже великої шкоди, - розповідає Балабух. - Коли так рано починаються високі температури повітря, то це призводить до раннього початку розвитку інтенсивної конвекції. У свою чергу, це тягне за собою більш ранній початок гроз, шквалів, злив і навіть смерчів. Вологи в атмосфері в цей період ще багато, температура зростає і розвиваються потужні хмари", - розповіла завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.
Втім, на думку провідного наукового співробітника Інституту геофізики НАН України Світлани Бойченко, зміни клімату в бік підвищення температур - очікуване явище.

"Це природні процеси циклічності. Зараз ми увійшли в черговий теплий період, подібний якому спостерігався в ранньому середньовіччі: приблизно XI-XIII століття. Потім в XV-XVII спостерігався малий льодовиковий період, а зараз ми зайшли в новий теплий період. Але проблема в тому, що своєю антропогенною діяльністю ми його підсилили. При цьому, якщо говорити про ефект посилення, то 25% це природне посилення і 75% вплив антропогенного чинника", - резюмувала вона.

Джерело: Апостроф

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...