Яке розчарування: Культовий радянський актор виявився сексотом КДБ

Улюбленця кількох поколінь кіноглядачів та провідних режисерів викрили у його батьківщині, Литві.

Центр по дослідженню геноциду і опору жителів Литви опублікував документи, в яких йдеться про те, що актор Донатас Баніоніс і диригент Саулюс Сондецкіс співпрацювали з КДБ. За відомостями центру, Банионис працював під псевдонімом «Бронюс». Ради справедливості треба сказати, що в радянські часи майже всі діячі мистецтва при виїзді за кордон підписували відповідний папірець Комітете Державної Безпеки, так що випадок не був унікальним. А промивати мізки чекісти добре вміли, зазначають Патріоти України.

У документах йдеться про те, що Банионис збирав інформацію литовську діаспору в США і передавав КДБ характеристики на емігрантів. Співпраця тривало як мінімум з 1970 року, коли Банионис їздив в США.

На сайті про діяльність КДБ так, зокрема, описується візит Баніоніса до Сполучених Штатів на запрошення Федерації Santaros Šviesа 1970 року:

«До поїздки агент був проінструктований про діяльність литовців Сполучених Штатів Америки, йому також було надано цінну інформацію і завдання, покладені на нього , які він виконав. Агент встановив контакти з деякими литовськими емігрантами, які цікавили КДБ. Він представив їх характеристику. Це могло б полегшити оперативну роботу (стеження) під час відвідування цими людьми Литви».

У 1974-му, коли Баніоніса обрали депутатом Верховної ради СРСР, після цьго знаменитий актор припинив співпрацю з Лубянкою.

Донатас Баніоніс уславився чудовою грою у епохальних радянських фільмами «Мертвий сезон», де він зіграв радянського розвідника, до речі «Соляріс» Андрія Тарковського, котрого те ж саме КДБ врешті винудило емігрувати. Неабияку популярність принесли головні ролі у стрічках «Втеча містера Мак-Кінлі», «Нікколо Паганіні», «Пригоди принца Флорізеля». У 2014 році він помер у віці 90 років.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...