Є секрет: Науковці пояснили, чому слони рідко хворіють на рак

За словами вчених, у організмі ссавців є три гени, відомі як FANCL, VRK2 та BCL11A, які діють як антираковий захист.

Ілюстрація: ЖЖ

Вчені виявили у слонів гени, які не піддаються раковим клітинам. Такі ж молекули ДНК є і в людини, повідомляють Патріоти України.

Науковці побачили стійкість до раку в слонів після того, як тварина потрапила під гамма-радіацію. Відтак науковці з'ясували, що в організмі ссавців є три гени, відомі як FANCL, VRK2 та BCL11A, які діють як антираковий захист.

Оскільки всі хребетні еволюціонували від одного предка, люди мають такі ж гени, які чомусь не захищають від недуги в такій же мірі. Однак науковці вже почали проводити дослідження, яке повинно привести до посилення дії цих ДНК.

У подальшому це зможе спонукати організм до боротьби з раковими клітинами на ранній стадії захворювання. "Метод дає нам нові можливості вивчення генів та потенційно відкриває підходи до виявлення, діагностики та лікування раку", - розповів автор дослідження з Університету штату Юта Крістофер Грег. За даними науковців, тільки в 1 із 20 слонів діагностували недугу.

Водночас 1 із 2 людей, які брали участь у дослідженні, мали пухлини або були схильні до раку. Це вчені також пояснили тим, що у слонів є 40 генів p53, які не дають злоякісним утворенням рости, в той час, коли в людини є тільки один такий ген.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...