Інститут національної пам'яті підготував новий законопроект про свята для українців (інфографіка)

​Неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, окрім Різдва.

Інституn національної пам'яті запропонував календар свят для українців. Ілюстрація:Ukr.Media

Український інститут національної пам’яті пропонує календар державних свят і пам'ятних днів, відповідні пропозиції будуть подані на розгляд парламенту. Про це йдеться на сайті Інституту, передають Патріоти України.

Як відомо, чинний календар містить як українські свята, так і залишки радянських традицій. За результатами обговорення, враховуючи висловлені пропозиції, прийнято рішення підготувати нову редакцію цього проекту закону. Так, документ доповнено новою категорією – "Міжнародні дні", куди включені, серед інших 8 березня – День боротьби за права жінок (день буде святковим, але не вихідним) та 1 травня – День праці (буде вихідним).

"Оскільки українці не підтримали намір запровадити Шевченківський день (9 березня) і День сім’ї (друга п’ятниця вересня) як вихідні святкові, то цю пропозицію знято з календаря", - йдеться у повідомленні. Разом з тим, Інститут вирішив включити до проекту традиційне свято – День Святої Трійці. Другий день після Великодня та Трійці (понеділок) залишається вихідним.

Також вноситься як традиційне свято Різдво Христове за григоріанським календарем, що відзначається 25 грудня (не є вихідним днем). Крім того, неробочий святковий день пропонується не переносити на понеділок, якщо він припадає на вихідний (окрім Різдва за юліанським календарем, 7 січня).

День державного прапора України відзначатиметься 4 вересня. "Законопроектом упорядковано скорботні дні й запропоновано День пам’яті жертв політичних репресій перенести з третьої неділі травня на першу неділю листопада на вшанування жертв розстрілу 3 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, коли за вироками позасудових органів загинули понад 100 діячів української культури, науки, військових, священнослужителів – в’язнів Соловецького табору особливого призначення", - розповіли в Інституті національної пам'яті.


Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...