Історія "БулАту", який став основним бойовим танком нашої армії (відео)

Бували випадки, коли "БулАт" після прямих попадань із гранатометів та протитанкових керованих ракет залишався без значних ушкоджень.

"БулАт". Фото: "Укроборонсервіс"

Після розпаду Радянського Союзу незалежній Україні залишились у спадок понад 6 тисяч танків. Однак всі машини були 5 різних типів, тому утримувати такий парк було нераціонально. У 1991 році влада вирішила залишити собі тільки ті моделі, які виробляють на території України – харківські Т-64. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "24 канал".

Решту вирішили розпродати у країни Африки та Азії, а частину виручених коштів направити на капітальну модернізацію цих бойових танків. Конструктори запропонували кілька версій, доки нарешті в 1999 році не обрали оптимальну – Т-64 "БулАт".

Головну роль в танку відіграє 125-мм гладкоствольна танкова гармата. З нею спарений кулемет зі стрічковим живленням і темпом стрільби 700-800 пострілів на хвилину. Зенітна кулеметна установка калібру 12 і 7 дістане ворожу ціль за півтора кілометра в повітрі, і за 2 кілометри на землі. Є й нічний прицільний комплекс навідника та інфрачервоний приціл.

Щодо захисту – тут можна похвалитися вбудованим комплексом динамічного захисту "Ніж" – це видовжені заряди вибухової речовини, які під час детонації дестабілізують або руйнують осердя ворожого снаряду, доки він не заглибився в основний масив броні.

Міцність доводилося випробовувати неодноразово. Бували випадки, коли "БулАт" після прямих попадань із гранатометів та протитанкових керованих ракет залишався без значних ушкоджень. Зараз "БулАт" за основними технічними характеристиками трохи відстає від гордості українських конструкторів – танку "Оплот". Утім у харків'ян ще чимало ідей щодо його вдосконалення. По-перше, планують дотягнути потужність до 1000 кінських сил та встановити тепловізійні та панорамні приціли.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...