Історична подія: До України везуть Конституцію Пилипа Орлика (фото)

Конституція Пилипа Орлика, яку зможуть побачити українці – це копія документу від 1710 року, у скороченому вигляді латинською мовою.

Конституція Пилипа Орлика. Фото: прес-служба

Найближчим часом до України привезуть Конституцію Пилипа Орлика. У столицю унікальний документ доставлять члени "Мотоекспедиції навколо Європи", подорож яких, майже завершилась, повідомляють Патріоти України

Конституція Пилипа Орлика, яку зможуть побачити українці – це копія документу від 1710 року, у скороченому вигляді латинською мовою. Його презентували нашим мандрівникам, спортсмену Сергію Малику та його дружині Вікторії, у Посольстві України в Королівстві Швеція (оригінал зберігається у фондах Національного архіву Швеції в Стокгольмі).

Історичний факт: Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Складається з преамбули та 16 статей. Пам'ятка української політико-філософської та правової думки. За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу.

____________________________

Мотоекспедиція навколо Європи стартувала 31 серпня 2016 року з Києва. Сама подорож – це понад 30 000 кілометрів та 28 країн.

Це експедиція навколо Європи на мотоциклі - символі свободи й вільного духу, у пошуках видатних українців і подій, з ними пов'язаних, які зробили вагомий внесок у формування сьогоденної Європи.

Мандрівники взяли з собою п'ять каменів з географічного центру Європи з написами українською, норвезькою, португальською, іспанською та англійською мовами, освячені святими отцями у далекий шлях. Вони відвезли їх до найпівнічнішої, найзахідної та найпівденнішої точки Європи.
З кожної крайньої точки Європи назад до України повертається частинка того краю - по такому ж самому каменю, з яких буде складено пам'ятний знак.

Перший камінь було встановлено у найпівнічнішій точці Європи – мисі Нордкап; другий наші мандрівники залишили у Франції (півострів Бретань); третій у найзахіднішій точці Португалії, Європи і в цілому Євразійського континенті, що видається в Атлантичний океан – на мисі Рока; четвертий камінь знайшов своє місце в історичній місцевості Іспанії – у місті Таріфа; п'ятий камінь, учасники мотоекспедиції залишили у Портопало-ді-Капо-Пассеро, в провінції Сіракуза (Італія), яка є найпівденнішим населеним пунктом Сицилії.

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...