Історичний момент: SpaceX запустила ракету з супутниками, які покриють планету інтернетом

Фото: ЗМІ

У Каліфорнії успішно стартувала ракета-носій Falcon 9 SpaceX з першими супутниками "глобального інтернету". Пряма трансляція велася на офіційному каналі SpaceX в Youtube, повідомляють Патріоти України.

Запуск перенесли з 17 лютого спочатку на 18 лютого, а потім на 21 лютого через "необхідність додаткових перевірок корисного навантаження та його модифікованого обтічника".

Напередодні запуск не відбувся через сильний вітер на висотах. Перша ступінь ракети для сьогоднішнього пуску використана повторно, її повернення і м'яка посадка не планувалися.

Зате обтічник корисного навантаження, який успішно відокремився на третій хвилині польоту, SpaceX планує знайти і, можливо, використовувати повторно.

Цільове корисне навантаження цього Falcon 9 - іспанський радарно-оптичний супутник PAZ подвійного (військового і цивільного) призначення, що запускається на стандартну полярну сонячно-синхронну орбіту в інтересах держкомпанії Hisdesat.

Однак в даному випадку цікавіше попутне навантаження, що складається з двох експериментальних супутників Microsat 2a and 2b масою по 400 кг.

Вони відокремляться від другого ступеня вже після відділення іспанського супутника на 11-й хвилині польоту. Ці супутники - частина проекту глобального широкосмугового інтернету Starlink. В ході багатомісячних випробувань SpaceX протестує передачу сигналу на кілька стаціонарних станцій в США і на рухомі автомобільні платформи.

Якщо проект Starlink піде відповідно до планів SpaceX, в 2024 році на низьких орбітах буде 4,4 тисячі супутників Microsat традиційних Ka- and Ku- діапазонів, і 7,5 тисячі супутників V-діапазону, що рідко використовуються.

Сузір'я супутників буде пов'язане високошвидкісним лазерним ДатаЛінк, а формування радіопроменя на приймач буде проводитися за принципом фазованої антеною решітки. Все це повинно забезпечити роздачу інтернету зі швидкістю 1 гігабіт на секунду (відповідає стандарту 5G) по всьому світу незалежно від місцезнаходження абонента. Вартість абонентського обладнання повинна залишитися в межах 200 доларів.

Орієнтовна вартість проекту висока - 10 млрд доларів, але Маск до 2025 року розраховує підключити до послуг 40 млн абонентів і отримати 30 млрд доларів прибутку. Комерційна експлуатація стартує при чисельності угруповання в 800 супутників.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...