Калуш-Калуш: Провідний промисловий центр Прикарпаття йде під землю

За останні 40 років ґрунт у Калуші провалювався 15 разів.

Калуш. Фото: vikna.if.ua.

Третина міста Калуш стоїть над покинутими соляними шахтами і може провалитися в кожну секунду. В зоні ризику житлові будинки. Зрештою завали тут відбуваються щороку, передають Патріоти України.

Люди нарікають на дорогу та міст, який відремонтували 3 роки тому. Нині шлях використовують як об’їзд, і сюди курсують переповнені важковаговики. Хоча дорога доволі нова, асфальт на ній постійно пливе, але трагедія в іншому.

Місцеві пояснюють – шлях проклали на шахтових порожнинах. Бо третина Калуша розташована на порожнинах, і може провалитися під землю будь-якої миті. Дорогу на території колишніх соляних шахт проклали незаконно.

Колись тут видобували калійну сіль, протяжність рудника понад 7 км. А копанки завглибшки у кілька десятків метрів заливали міцним розсолом, і тепер він гуляє поміж шахтними порожнинами тому земля просідає дедалі швидше. Щороку на 15 мм.

Але найстрашніше, що цей процес вийшов з-під контролю. Останні 8 років жодних досліджень ніхто не робив. Єдиний вихід – дослідити територію, виявити найбільш небезпечні ділянки і виселити звідти людей. Утім робити це місцева влада не поспішає. Мовляв, потрібні величезні гроші, яких без Києва не мають.

А поки доведені до відчаю люди, просять хоча б зупинити транзит важковаговиків, бо і так живуть, як на великій пороховій діжці. Адже за останні 40 років ґрунт у Калуші провалювався 15 разів.

Джерело: Факти.ICTV

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...