​Карпатські курорти заливає фекаліями, гірські річки перетворюються на каналізацію

В той час як обласна та районі ради так-сяк намагаються піарити регіон як місце для зимового та літнього відпочинку, практично не робиться ніяких кроків для підтримки критичної санітарної інфраструктури у кількох провідних туристичних центрів

На Прикарпатті, у курортному селищі Верховина, всі каналізаційні стоки спускають у річку – тут уже понад двадцять п’ять років не працюють очисні споруди. Селище у підніжжя Говерли – Ворохта, також потопає у відходах. Подібна проблема в кожному курортному селі чи містечку на Прикарпатті. Системи очистки немає, або зведені півстоліття тому вони не справляються із нечистотами. Таке господарювання може стати початком екологічної катастрофи, зазначають Патріоти України.

Каналізаційні стоки у курортному селищі Ворохта – розташовані просто посеред житлового району. 12 років тому у Ворохті побували нові очисні споруди. Їхня вартість півтора мільйона гривень, утім тоді станцію встановили з порушенням вимог та технологій. На 12-ти кілометрове селище протягнули лише 800 метрів каналізації, стоки очищали хімічними речовинами.

У Ворохті очисні не працюють взагалі – на дверях давно висить замок. Машини, які чистять приватні каналізації – усе скидають прямісінько в річку.

Чорний Черемош – головна річка Верховинського району. Він також потерпає від безгосподарності, бо очисні у Верховині не працюють чверть віку. Каналізаційний колектор вивели прямісінько у русло.

Нові очисні на стадії будівництва вже третій рік. Та з усього об’єкта стоять лише опори. Вони мали б утримувати каналізаційні труби, які збирають стоки з багатоповерхівок. Натомість ці нечистоти також вивели у річку.

Оновити інфраструктуру Верховини чи Ворохти місцевим коштом неможливо. Але шукати гроші тут не поспішають. Завдяки порогам та перевалам гірська вода поки збагачується киснем і очищується самостійно. Так триватиме недовго. З таким господарюванням за кілька років ці річки можуть перетворитися на каналізаційний колектор.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...