Хай скрепи лютують: Скільки парафій Московського патріархату перейшло до Православної церкви України, нові дані

До новоствореної Православної церкви України перейшли вже понад три сотні парафій колишньої Української православної церкви Московського патріархату. Про це йдеться в офіційних даних ПЦУ, повідомляють Патріоти України.

До новоствореної Православної церкви вже перейшли 2 кафедральні собори – Спасо-Преображенський собор у Вінниці та Миколаєво-Успенський собор у Коломиї.

Також до складу ПЦУ увійшов 331 парафіяльний храм. Найбільше з них перейшли до Помісної церкви у Волинській області, де про вихід з Московського патріархату оголосило вже 65 парафій

У Вінницькій області таких храмів 61, у Хмельницькій – 37, на Житомирщині – 31, наРівненщині – 28, на Тернопільщині та Львівщині – по 17, на Черкащині – 16, а на Чернівеччині – 14.

До новоствореної церкви вже приєдналися 9 парафій у Київській області, по 7 в Харкіській і Закарпатській, а по 5 в Одеській та Чернігівській областях. Окрім того, УПЦ МП покинули по 3 громади на Івано-Франківщині, Дніпропетровщині та Харківщині, а по 2 на Полтавщині та у Києві.

До ПЦУ перейшли також по одній громаді у Запорізькій, Миколаївській, та Кіровоградській областях.

Окрім того, до Православної церкви України перейшла каплиця на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді.

Зазначимо, 17 січня Верховна Рада схвалила зміни до закону "Про свободу совісті та релігійних організацій", у якому прописані механізми переходу релігійних громад до інших парафій.

Зокрема, парафія на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням). Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюють на загальних зборах релігійної громади. Якщо релігійна організація вирішує змінити підлеглість, вона повинна повідомити про це до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...