Хай світ правду знає: Книгу "Світова гібридна війна: український фронт" переклали англійською мовою

Видання розповідає про плани й мотиви Кремля, реальній приховані загрози, і дає відповіді на багато подібних запитань.

Джерело: Українська історична книга

Який вигляд має сучасна гібридна війна на прикладі України і Росії, та як їй протидіяти? Якими були мотиви російської верхівки, коли вона готувала окупацію частини української території, та чому плани Кремля не вдалося повністю реалізувати? Яку загрозу несе гібридна стратегія Росії для решти світу, та чи є універсальні рецепти захисту від неї? На ці питання спробували відповісти фахівці Національного інституту стратегічних досліджень, автори книги «Світова гібридна війна: Український фронт», яка 6 червня вийшла друком у англомовній версії. Низка українських експертів та політиків уже схвально оцінили цю роботу. Однак самі автори вважають, що явище "гібридної війни" поставило чимало запитань, на які людству ще доведеться шукати відповіді, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

До терміну «гібридна війна» у світі виник інтерес після того, як Росія застосувала проти України дезінформацію, політичні важелі тиску, підкуп та навіть хакерів, що в підсумку ослабило державу та створило передумови для анексії Криму й окупації частини Донбасу, наголошують автори книги "Світова гібридна війна: Український фронт". Це видання з’явилося у лютому цього року спершу в українськомовній, а 6 червня – в англомовній редакції.


Автори зробили ґрунтовний аналіз подій українсько-російського конфлікту, їхніх передумов та можливих сценаріїв подальшого розвитку ситуації у воєнному, політичному, економічному, соціальному, гуманітарному та інформаційному вимірах.

Цю книгу, над якою працювала група експертів Національного інституту стратегічних досліджень, презентував директор цієї наукової установи, співавтор та редактор книги Володимир Горбулін.

"Ми виклали цілу низку моментів: чому обрали саме Україну (об’єктом гібридної агресії – ред.), як формувалося імперське мислення Росії, як розвивалися ті інститути, які, зрештою, зробили цю країну більш ніж на 80% підневільною одній особі. Ми подивилися і на динаміку змін ситуації в Україні, на те, як вона змогла самотужки прожити ці три роки, як змінювалися її Збройні сили та спецслужби, як змінювалася її економіка. Адже вона не тільки помирала, а й розвивалася", – назначив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

За словами Горбуліна, ця інформація буде цікавою не лише українському читачеві, а й західному, оскільки російська гібридна агресія стосується не лише України, а впливає на весь світовий порядок.

"Ми разом можемо доносити цю інформацію до західних читачів, які, на мою думку, переважно досі думають: "Якби ж то все це пройшло повз мене! Україна ж із Росією якось там домовляться…". Вони не розуміють, що коли зло вимагає жертв, треба спершу вживати заходів проти зла. А потім – допомагати добру, навіть якщо воно у чомусь неправе", – стверджує редактор книги.

Найцікавіша частина роботи, на думку авторів, – це аналіз того, як держава може вистояти та продовжити свій розвиток, руйнуючи наміри більш потужного ворога. Український досвід у цьому розумінні є унікальним, наголошує Володимир Горбулін.

Саме тому автори й видавці книги поширили її в українських органах влади, а оновлену англомовну версію мають намір популяризувати у світі, починаючи з дипломатичних відомств низки держав та депутатів їхніх парламентів.

Оцінки експертів: перша і єдина всеохопна робота про «гібридну війну»

Книга про "Український фронт" гібридної війни вже викликала схвальні оцінки в українському експертному середовищі.

Так, політтехнолог, директор консалтингової компанії Berta Communications, та один з учасників перекладу цього видання Тарас Березовець вважає цю роботу єдиною у своєму роді.

Тарас Березовець. Джерело: Радіо Свобода

"Я повністю переконаний: це єдина у світі книга яка сьогодні глобально і всеохопно відповідає на питання стосовно походження та методи гібридної війни. І для тих, хто дочитає її до кінця, вона містить чітке розуміння того, якими можуть бути наслідки уроків гібридної війни для світу, якщо вони не будуть вивчені та враховані. Доповідаючи в Раді безпеки ООН у Нью Йорку, я цитував частину цієї книги, зокрема – саме визначення гібридної війни, яке вона дає. Важливо, щоб ця книга, геніальна за задумом і унікальна за втіленням, мала свого читача не лише в Україні, а й у тих державах, які також є мішенями гібридної російської агресії", – зауважує Березовець.

Зі свого боку, депутат від "Народного фронту" та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко під час презентації зауважив, що українська книга про гібридну війну містить чіткі рецепти протидії цьому явищу.

"Книга чітко пояснює, що напад Росії на Україну, анексія Криму та окупація частини Донбасу – це не було випадковим спонтанним явищем, а довгостроковою російською політикою. Це доведено фактами та подіями з недавнього минулого. А головне – у книзі йдеться про те, як боротися з гібридною агресією – щоб цим могли скористатися інші країни світу, особливо ті, які мають з Росією спільний кордон", – каже Геращенко.

Між тим, частина експертів говорить про те, що «гібридна війна» є ознакою розростання глобальної кризи. Відтак ситуація у світі стрімко змінюється, і невдовзі перед Україною та іншими державами постануть нові виклики, для яких доведеться шукати інші рішення.

Так, аналітик-прогнозист Володимир Стус очікує, що в наступну чверть століття Україні доведеться важко працювати задля збереження своєї територіальної цілісності, але зовнішньополітичні умови та безпекові виклики суттєво відрізнятимуться від нинішніх. Зокрема, російський чинник відходитиме на другий план.

"Основні ризики – вихід світової кризи за суто економічні рамки і початок "глобальної смути", тобто те, що можна назвати «другою тридцятирічною війною". Чимало благополучних держав Європи збережуть свою цілісність, але частина розпадеться. Україна в цих умовах має подолати внутрішній конфлікт – між "новим суспільством соціальних станів" (яке нині формують олігархи) та демократією. Україна в умовах продовження світової кризи зможе бути більш стабільною, на відміну від сусідів (хоча українці нині звикли до протилежного стану справ)", – вважає аналітик.

Горбулін: владі треба спиратися на суспільство, тоді чимало питань самі собою відійдуть

Зі свого боку Володимир Горбулін, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, підсумував своє бачення протидії гібридній війні. На його думку, для того, щоб Україна вистояла, українська влада має спиратися на суспільство, яке нині випереджає її у розвитку, і дбати передовсім про єдність держави.

"Влада має бачити, якого високого рівня нині досягнув розвиток українського суспільства. Такого ніколи не було. Владі треба спиратися на цей рівень суспільства, і тоді чимало питань самі собою відійдуть. Це стосується і мови, і територій, і багатьох інших проблем. Треба зрозуміти елементарну річ: єдина сила, маючи яку, Україна буде непереможною – це її єдність. Ідеться і про єдність Збройних сил, силових структур та сил спеціальних операцій. І про єдність всіх громадянських об’єднань. І про владу, яка має на це спиратися. Краще сказати я не зможу", – підсумовує Горбулін.

Англомовне видання книги "Світова гібридна війна. Український фронт" не лише з’явилося у книгарнях: його примірники вже у день виходу передали урядам країн "Групи семи".


Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...