Хіти тижня. Академік НАНУ розвіяв популярні міфи про питну воду (відео)

Більшість бутильованої води небезпечна через пластик, а її якість ніяк не залежить від ціни.

Про це в ефірі ObozTV заявив академік, директор Інституту колоїдної хімії і води ім. Думанського НАНУ Владислав Гончарук, передають Патріоти України.

"І та, і інша - погана. Просто одні нахабні і ставлять велику ціну, думають, що психологічно ви потрапите під дорогу воду. В пластиковій пляшці вся вода погана. Це пластик і вода настільки агресивна, що розчиняє будь-який пластик. Питну воду в пластику можна тільки зі свердловини донести додому", - зазначив він.

Також вчений розкритикував і питну воду, яку постачають в офіси та різні установи в більш габаритних ємностях. "У багатьох офісах ставлять 20 літрові бутлі і склянки. Це брудна вода, це каналізаційна вода. Наприклад, я прийшов з нежиттю, почхав і все, чим я чхаю, воно в тій воді. Я стакан поставив і поки вода йде, воно все бульботуєтся туди і буде розмножуватися там", - додав Гончарук.

За його словами, викликає питання і якість самої води в цих бутлях. "Незрозуміло, яку воду заливають. В кращому випадку її наливають зі свердловини, але через два дні вона вже токсична", - підкреслив академік, зазначивши, що воду найкраще зберігати в скляній тарі.

Крім того, він підкреслив, що в домашніх умовах визначити якість води неможливо. "Це виключено. Це роблять тільки професійні лабораторії, де ми робимо необхідну "хімію" і повністю робимо біотест на різних рівнях", - розповів учений.

Також Гончарук розвіяв міф про очищення води сріблом і вважає марною тратою грошей використання різних систем очищення води до проведення її хімічного аналізу. "Іони срібла дуже токсичні. Весь світ пропонує системи очищення води і цими системами забиті полиці наших магазинів. Цього робити не можна, адже всюди вода різна. Спочатку потрібно поставити діагноз, чим вода хвора, яке очищення потрібне", - переконаний він.

При цьому Гончарук заспокоїв усіх, хто боїться приймати душ або ванну. "Купатися можна і безпечно. Головне її (воду. - ред.) не ковтати. Ми ж в Дніпрі купаємося. Супергрязна вода", - резюмував академік.

Опублікував: Олег Устименко

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...