Хіти тижня. Батюшка був ні в яку. Одним із ініціаторів переходу став батько військовополоненого моряка: Під Одесою парафія МП перейшла до ПЦУ (фото, відео)

Перша на Одещині – релігійна громада селища Пужайкове Балтського району перейшла до Православної церкви України.

Одним із головних ініціаторів став батько військовополоненого моряка, колишній голова районної ради Віктор Сорока, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Каже, що останні п’ять років, із самого початку війни, не переступав поріг церкви. Проте змінити підпорядкування єпархії до отримання томосу не намагався – каже: дав обіцянку попередньому священику, протоієрею Мирону Созанському, не «розхитувати» настрої в громаді, допоки Україна не отримає автокефалію. «Саме отець Мирон привів мене до Бога», – каже сьогодні Сорока, який зберігав дуже близькі взаємини із священиком.

І протоієрей Мирон, і його дружина приїхали до села Пужайкове із Львівської області близько тридцяти років тому. Сорока каже, що священик вболівав за ідею власної церкви для України, чекав на неї, але не дожив. Мирон Созанський пішов з життя у лютому 2016 року. Замість нього священиком в селищі Пужайковому та настоятелем храму святого великомученика Димитрія Солунського став протоієрей Владислав Тарасов. Активу громади спочатку вдалось вмовити його перейти разом із людьми з Московського патріархату, але пізніше отець Владислав відмовився, каже Сорока.

Віктор Сорока
«Ми почали процедуру переходу 7 січня, на наступний день після того, як Україна отримала томос. У нас зібрано понад 300 підписів, якщо люди, які будуть проти, отримають 200 підписів, ми зберемо ще тисячу. Щоб ні в кого не виникло запитань. Ми вели переговори із отцем Владиславом, щоб він був разом із громадою. Ми знаємо, що на нього тиснули з Московського патріархату, після чого він змінив своє рішення і не пішов із громадою. Ми сподіваємось, що він передумає», – говорить Сорока. Священик живе в Саврані – районному центрі в 20 кілометрах від села, і місцеві закликали його переїжджати до них. Для священика вже підготували дім, куди він мав в’їхати разом із родиною після переходу до Православної церкви України.

Від коментарів сам протоієрей Владислав утримався. Радіо Свобода намагалося зв’язатися із протоієреєм через родичів, але священик нам не відповів. Прихожани говорять, що після переходу парафії до національної церкви отця Владислава перевели служити в інше село, а зараз він перебуває на лікарняному. Отримати коментар щодо переводу від Алексія, митрополита Балтського та Ананьївського Української православної церкви (Московського патріархату) Радіо Свобода також не вдалося.

Першу службу за канонами Православної церкви України в храмі селища Пужайкове провели 19 січня, на Водохреще. Для цього за запрошенням громади і з благословення єпископа Одеського і Балтського Павла Православної церкви України до селища приїхав секретар Одесько-Балтської єпархії протоієрей Теодор Оробець.

Теодор Оробець, секретар Одесько-Балтської єпархії Православної церкви України
«Це була перша служба священика Православної церкви України в цій єпархії, оскільки на минулому тижні було вирішено громадою перейти до Православної церкви України, залишивши Українську православну церкву (Московського патріархату). Що змінилося в духовному плані? Сьогодні молитва лунала українською мовою, сьогодні ми молилися за наших вояків, за полонених, за поранених і скалічених. За тих, хто сьогодні стоїть на передовій, за тих, хто поклав життя за волю, свободу і соборність України», – наголосив Оробець.

Після святкової служби він також освятив воду, яку принесли прихожани, і освятив могилу протоієрея Мирона Созанського – та розташована на території церкви. Сама церква також переходить до Православної церкви України, оскільки є власністю самої громади. За словами Сороки, одразу після звернення прихожан до єпископа Павла частину майна з церкви повиносили, але прихожани цьому не перешкоджали.

Освячення води після святкової літургії
Всього в Україні з Московського патріархату до Православної церкви України перейшло понад 70 парафій, каже священик, але в Одеській області громада селища Пужайкове стала першою. Непублічно про це говорять багато де на Одещині, стверджує Оробець, але зазвичай громади побоюються втратити храм чи інше майно церкви.
Храм святого великомученика Димитрія Солунського було побудовано в другій половині XIX сторіччя
Всього в Одеській області діє 137 парафій Православної церкви України, каже священик, 10 з яких раніше були парафіями Українського автокефальної церкви України, решта – Київського патріархату. А ось у Московського патріархату парафій на Одещині десь вп’ятеро більше, близько півтисячі.

Втім, деякі прихожани храму в Пужайковому говорять: їхнє село завжди все робило першим. «Першими колгосп розформовували, коли можна було, першими кооперативи робили, тепер першими в українську церкву перейдемо», – заявив Радіо Свобода депутат Балтської районної ради Валерій Муль.

Увечері 19 січня священик Теодор Оробець освятив доми в селі, а наступного дня, в неділю, знову провів службу в храмі. Деякі прихожани сподівалися, що до нього приєднається і отець Владислав, але цього не сталося.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...