Хіти тижня. Біля Хортиці з глибин води дістали унікальну історичну знахідку (фото)

Пам'ятка вже піддалася розграбуванню, але вчені знайшли ще цікаво багатих артефактів.

Фото: ФБ

Українська гідроархеологічна експедиція Хортицького заповідника виявила в гирлі Дніпра затонулий корабель, побудований приблизно в 16 столітті. Про це розповів керівник експедиції Дмитро Кобалія на сторінці в Facebook "Хортиця-Скуба", повідомляють Патріоти України.

"Це був вузький човен до 4 м завширшки при довжині до 20 метрів. Дубовий, плоскодонний, з гострим вузьким носом, що закінчується витонченим косим штевнем", - пише він.

За словами археолога, пам'ятник вже піддався розграбуванню, однак незважаючи на це, експедиції вдалося виявити безліч цікавих знахідок.

"Однак навіть там, в цьому потривожені шарі, нас чекали знахідки. Фрагменти посуду, цвяхи і специфічні корабельні скоби без сумніву вказували на середньовічне походження. Обшивка кріпилася встик кованими цвяхами, для чого в дошках вирізалися спеціальні трикутні пази. Цілком імовірно, що судно побудували не в 17, а навіть в 16 столітті. Такі ж скоби є хорошим датуючим матеріалом і повсюдні на середньовічних пам'ятках Польщі, Литви та Німеччини", - зазначає Кобалія.

Вчені також припускають, що "наявність двох кораблів в одному місці може бути слідами однієї історичної події, наприклад битви запорожців з турками".

Боротьба тривала 10 днів: Легендарний боксер-чемпіон помер після нападу епілепсії за кермом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:22

Колишній чемпіон Великобританії та Європейського союзу з боксу Віллі Лімонд помер у віці 45 років, повідомив його син у соціальних мережах. З Лімондом, який виграв 42 зі своїх 48 боїв на професійному рингу з 1999 по 2023 рік, 6 квітня стався епілептичн...

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...