Хіти тижня. Частина українців може втратити пенсії? - Журналісти дізналися подробиці

В Україні перевірять стаж всіх пенсіонерів, розрахункова пенсія яких виявилася меншою за мінімальну.

Якщо виявиться, що стажу не вистачає, пенсії можуть забрати. Така вимога МВФ, - пише "Realist" з посиланням на джерело в Міністерстві соціальної політики, передають Патріоти України.

Так, відповідно до закону, в Україні пенсії можуть отримати ті, хто має як мінімум 15 років стажу. При цьому навіть при великому стажі і мінімальну зарплату розмір пенсії може виявитися меншою, ніж мінімальний. Тоді "різницю" доплачують з державного бюджету.

Як розповіли в Міністерстві соціальної політики, за рекомендацією МВФ на даний момент чиновники проводять перевірку українців на заслуженому відпочинку. Якщо виявиться, що частина стажу не підтвердиться, пенсії можуть забрати.

Натомість, народний депутат із фракції "Народний фронт" і глава підкомітету Верховної Ради України з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Олександр Дроздик заявив в коментарі "Обозревателю", що в українських пенсіонерів не будуть забирати пенсії після перевірки стажу. "По-перше, щоб отримати пенсію, у нас є чіткі вимоги закону. Для цього дійсно необхідний певний стаж. Але я впевнений, що пенсії, які вже виплачуються, ніхто забирати у людей не буде. МВФ не може вимагати від нас такого. Я вперше чую про це. У комітеті ми точно це питання не обговорювали. Упевнений, що це не відповідає дійсності", - сказав він.

А ось перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін визнає, що з часом така вимога можлива. "Я чув про цю дурість (вимогу МВФ відібрати пенсії у тих, у кого немає необхідного стажу - ред.). При всій моїй нелюбові до МВФ, для такої заяви ще дуже рано. Але все може бути. В Аргентині МВФ саме так і вчинив. Очевидно, що МВФ проаналізував наш бюджет, побачив величезну дірку. І вони будуть намагатися змусити нас скасувати частину пенсій... Але зараз я знаю точно, що такі вимоги до України МВФ не виставляє... Хоча, якщо ситуація в країні буде і далі залишатися такою, якщо буде руїна в економіці, то, так, до цього ми прийдемо. І тут не допоможе ні парламент, ні уряд", - заявив Каплін.

Опублікував: Олег Устименко

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...