Хіти тижня. Через браконьєрів: Найглибше українське озеро може стати болотом

Працівники Шацького національного парку майже щоночі організовують рейди, аби перешкодити браконьєрам у нелегальному вилові унікальних водоростей, які зрештою потрапляють до країн ЄС.

Озеро Світязь. Фото: Вікіпедія.

Браконьєри виловлюють з озера Світязь, що на Волині, рідкісні водорості кладофору, які є природнім фільтром та збагачують водойму киснем. Без цих рослин найглибше озеро України може перетворитися на болото, повідомляють Патріоти України.

Кладофори схожі на маленькі зелені кульки, які лежать на дні озера, та влітку їх часто можна побачити на узбережжі. В Україні кладофору можна зустріти лише на кількох озерах, серед яких і Світязь. Саме завдяки цим водоростям найглибше озеро України здатне самоочиститися після великої кількості туристів влітку.

Працівники Шацького національного парку майже щоночі організовують рейди, аби перешкодити браконьєрам у нелегальному вилові унікальних водоростей, які зрештою потрапляють до країн ЄС. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків, та навіть цілих озер.

Ціна залежить від розміру кульки: від 6 до 60 грн. Екологи та науковці застерігають, що виловлювати кладофору протизаконно – за це передбачено штраф, хоча мізерний – до 400 грн. Однак, головне на чому вони акцентують – знищення унікальних водоростей неабияк шкодить природі: без цих рослин-фільтрів Світязь може перетворитися на звичайне болото.

Джерело: Факти.ICTV

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...