Хіти тижня. "Чому Усик заговорив про Лавру, або Які погрози надсилають з УПЦ МП перед Собором", - блогер

"Олександр Усик відомий не тільки тим, що гарно лупцює опонентів у рингу, але і навколополітичними скандалами. Особливо відповідями на запитання "чий Крим". Слова, що "Крим - це Крим" стали своєрідним мемом, та питання про півострів багатьом уже набридли. Тепер боксера запитують стосовно його віри", - пише у своєму блозі Олександр Усик, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Вчора Усик прийшов на програму "Вечірній прайм", яка виходить на 112 каналі. В акурат перед сьогоднішнім Архієрейським собором УПЦ КП він поговорив про патріотизм, свою віру і примудрився збурити соцмережі. На питання одного з глядачів, якими будуть дії Усика в разі, якщо радикально налаштовані люди підуть захоплювати Лавру і виявляти насильство щодо ченців він відповів, що встане на захист батюшок.

"Коли я питаю свого духівника, що відбувається і як на це реагувати, він відповідає: "Говори їм просту річ: читайте Біблію, читайте Закон Божий, Євангеліє, там все написано". Як особисто я ставлюся (до Томосу, - ред.)? Якщо люди стануть добрішими і почнуть прощати образи, якщо почнуть любити свого ближнього, так як Всевишній нас любить, тоді я за те, щоб його давали", - заявив боксер.

До Революції Гідності Усик називав своїм духівником отця Павла з сімферопольського Свято-Троїцького кафедрального собору. А вже у Києві він дарував рукавички митрополиту Онуфрію від УПЦ МП.

Зрозуміло, що на фоні Об'єднавчого Собору і створення незалежної Української православної церкви, що відбудеться 15-го грудня, будь-які слова про віру - вже сенсація. Тим більше, якщо лунають з вуст Усика, ще й про московських попів, яких він буде захищати. Але в цій історії є одразу кілька моментів, на які варто звернути увагу.

По-перше, заява Усика в акурат співпала з інформацією про звернення 47 депутатів до Конституційного суду з вимогою визнати незаконною постанову Верховної Ради, яка підтримала звернення Президента Петра Порошенка про надання автокефалії Українській православній церкві. Уповноваженими були обрані представники "Опозиційного блоку" – Вадим Новинський та Олександр Долженков. Більшість підписантів - члени "Опоблоку" та проросійські позафракційні. Звернення від самого початку є безперспективним, але воно створює інформаційний шум, розрахований на проросійський електорат.

Ще раніше Онуфрій відмовився від пропозиції Варфоломія прийти на Об'єднавчий Собор і заборонив духовенству УПЦ МП на нього йти. Цьому передував лист намісника Почаївської лаври митрополита Володимира до Петра Порошенка, в якому той називав президента іподияконом УПЦ МП. Цією заявою московський батюшка відродив фейк 2009-го року і спробував нагадати про прихильність президента до московської церкви. В Адміністрації президента запевнили, що Порошенко іподияконом УПЦ МП ніколи не був. Був ще лист до Варфоломія відкласти автокефалію, який писали Деркач і компанія "опозиціонерів".

У поєднанні із закликами УПЦ МП захистити Почаївську лавру після рішення Мін'юсту про скасування її передачі московській церкві, та страшилками про її можливе захоплення націоналістами, а також заявами про розкольника Варфоломія, попи Онуфрія почали інформаційну кампанію проти влади та створення помісної церкви. Використовували вони і обшуки в Лебідя та інших попів на Рівненщині СБУ. Мовляв, влада почала гоніння. До цього додається накачка віруючих у церквах в регіонах. Depo.ua відомі факти про батюшок, які розповідають прихожанам, що після створення УПЦ храми, на які ці ж прихожани витрачали гроші, заберуть київські попи з націоналістами і всіх розженуть.

По-друге, телеканал "112-Україна", куди прийшов Усик, неофіційно пов'язують з Віктором Медведчуком. Сам же Усик ніколи не приховував того, що він є прихильником УПЦ МП, навіть на бій з Бредісом виходив у футболці бренду, який позиціонується як виробник одягу для православних фашистів - "Бойова Русь". Враховуючи популярність Усика в Україні завдяки боксу, його можна вдало використовувати у пропаганді і впливу на маси. Саме питання глядача про націоналістів, які чомусь мають захоплювати Лавру, від самого початку є провокативним. Воно цілком відповідає меседжам, котрі вкладаються в голови прихожанам УПЦ МП. Усик, який говорить про захист ченців, є своєрідним сигналом для прихожан московської церкви, що саме так і треба чинити. Вони мають бути готовими "встати до зброї", як тільки буде загроза. А націоналістами назвати їхні батюшки придумають кого. І допомогу "православних тітушок" нададуть - того ж "Союзу православного "Радомир". Також вустами Усика українцям і владі надіслали своєрідний сигнал про те, що може бути, якщо приміром, хтось захоче забрати в попів церковний бізнес.

Чи думає про це боксер? Навряд чи. Усик може банально не розуміти, що його використовують як "говорячу голову". І говорить те, що думає в певний конкретний момент.

Що робить влада

У Петра Порошенка разом із Вселенським патріархатом зробили все, щоб об'єднати країну. Президент говорив, що не допустить крові. Онуфрію навіть надіслали запрошення на Собор. І до останнього є сподівання, що московські попи масово на нього прийдуть. Також Порошенко звернувся до Онуфрія з проханням переговорів із Росією щодо звільнення наших полонених. Так чи інакше, представники УПЦ МП на Соборі будуть. Це так зване проукраїнське крило з митрополитом Вінницьким та Барським Симеоном, митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром (Драбинко) та ін. Очікують щонайменше п'ять осіб, але може бути і значно більше.

Ті ж, хто через страх перед РПЦ відмежуються, цілком можуть вдатися до провокацій. От тільки сьогодні вони виглядають звичайними корисними ідіотами, які продукують популістські меседжі та дії. Головна загроза всіх висловлювань і пропаганди проти створення незалежної української церкви полягає в тому, що вони є нічим іншим, ніж технологією розколу країни.

Якщо Порошенко разом із Вселенським патріархатом всіляко намагаються недопустити конфліктів серед вірян і об'єднати їх навколо спільної ідеї, московські попи навпаки роблять все, щоб натравити своїх прихильників на ворогів. Чимось ця технологія повторює 2014-й рік, коли на Донбасі та в Криму людям розповідали про "Правий сектор", який їде всіх вбивати. Зараз замість "правосєків" є націоналісти, що забиратимуть церкви. Потрібно розуміти, що єдиний козир, який лишився в руках УПЦ МП - це страшилка про церковні війни, які вони можуть підбурити. І відповіддю на це можуть бути хіба дії СБУ. Можливо, обшуки - це також частина профілактичної роботи з метою попередження окремих батюшок про наслідки, які послідують, якщо вони звернуть не на ту стежину".

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...