Хіти тижня. "Джоконда на пенсії": Мережу підірвала незвичайна картина українського художника (фото)

На відкритті виставки художника Олексія Маркітана з Миколаєва, яка відбулася в одній з запорізьких галерей, більшість відвідувачів затримувалися біля картини під назвою «Посмішка».

Внизу - робота великого Леонардо, зверху - запорізького художника

З того часу як з'явилася прославлена робота Леонардо да Вінчі, було висунуто безліч версій розгадки таємничої посмішки його Мони Лізи. Дехто стверджував, що вона позувала вагітною. Інші наполягали, що причина криється в неправильному прикусі натурниці. Стверджували навіть, що майстер зобразив самого себе, іронічно посміявшись над світом ...

Художник з Миколаєва Олексій Маркітан, який написав свою стару Джоконду, стверджує, що вона з'явилася в його підсвідомості спонтанно, що це просто жінка, яка прожила довге життя і багато що побачила на своєму віку, - передають Патріоти України з посиланням на КП в Україні.

Олексій якось робив контури обличчя на невеликому аркуші паперу і раптом помітив у малюнку щось незвичайне. Тільки через деякий час він зрозумів, що у нього вийшла літня Мона Ліза. В той момент в уяві художника як би злилися два образи: молодої квітучої жінки і 70-річної бабусі.

- Картина да Вінчі - це шедевр, просто дивовижна, чарівна робота. Мені дуже хотілося написати продовження історії, і я його побачив саме таким, - пояснив кореспондентам «КП» Олексій Маркітан. - Моїй Джоконді час додав інші риси: хоча вона дивиться все з такою ж цікавістю, але вже трохи поблажливо. Згадує кращі моменти свого життя, коли Леонардо писав її портрет, роблячи безсмертною. У цих очах і посмішці розуміння того, що золотий час пройшов.

Асоціації з Моною Лізою навіює і положення рук героїні полотна Олексія Маркітана. Тільки характерний складені кисті у 70-річної Джоконди залишилися молодими - як символ безсмертної жіночої краси.

"Робота сама по собі хороша, цікава, якщо, звичайно, не порівнювати з оригіналом. Шедевр є шедевр, і будь-які варіації і переспіви - справа невдячна. Мона Ліза, яку написав Леонардо да Вінчі, - це портрет вічної і безсмертної молодості, нестаріючої краси. І саме зображення Джоконди в старості блюзнірське. А повторити загадкову посмішку навряд чи комусь і колись вдасться", - зазначила член Зпорожской організації Спілки художників України Оксана Москвіна.

Опублікував: Олег Устименко

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...

"Там буде жорстка версія": Нардеп розповів про консульські послуги для військовозобов'язаних

четвер, 18 квітень 2024, 8:30

Представник української делегації в ПАРЄ, яка працює з правами людини, висловився про необхідність надання можливості українцям справедливо користуватися консульськими послугами, щоб запобігти масовим відмовам від громадянства. Про це йшлося в коментар...