Хіти тижня. Fake News: Названо ТОП-80 сайтів, які маніпулюють українцями

Медіаексперти нарахували 80 українських або тих, що спеціалізуються на Україні, новинних сайтів, які займаються поширенням інформаційних маніпуляцій.

Про це йдеться у дослідженні сайту "Тексти", передають Патріоти України. Проект був здійснений за підтримки фонду Джорджа Сороса "Відродження".

Зокрема протягом 2017 року дослідники склали список із приблизно 150 сайтів, на яких публікувалася антиукраїнська або проросійська пропаганда. Їх пропустили через спеціальний алгоритм, який у підсумку видав 80 сайтів, де кількість маніпулятивних новин перевищила 25%. Кожен четвертий ресурс зі списку виявився ресурсом ОРДЛО або російським пропагандистським ЗМІ.

Під час складання переліку експерти шукали емоційні маніпуляції (матеріали, які не інформують, а викликають емоції) і маніпулювання аргументами (логічні помилки, безпідставні твердження, однобоке висвітлення теми, підміна аргументів спекуляціями сумнівних експертів).

Дослідження проводилося таким чином: спочатку за участі редакторів новин були складені й описані типи маніпулятивних новин.

Потім були завантажені близько семи тисяч новин про Україну (без спорту, розваг, світської хроніки) зі "зливних бачків" і великих сайтів з нормальною репутацією. Кожну з них вручну позначили як "нормальну" або "маніпулятивну". На цій базі алгоритм глибокого вивчення проаналізував весь потік обраних сайтів за грудень 2017 — жовтень 2018 року і визначив відсоток маніпулятивних новин на кожному з них.

Список сайтів із найбільшою кількістю маніпулятивних новин виглядає таким чином:

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...

Військовозобов'язані не зможуть отримати паспорти за кордоном, але є винятки (список)

середа, 24 квітень 2024, 21:30

Деякі громадяни призовного віку, попри нову урядову заборону, зможуть отримати закордонні паспорти за межами України. Передбачена низка винятків. Про це йдеться у постанові уряду від 23 квітня, передають Патріоти України. Відповідно до документа, отрим...