Хіти тижня. Як би в Росії "не тягли ковдру на себе": Історик розповів про Іллю Муромця і його національну приналежність

2 серпня в Києві відкрили пам’ятник Іллі Муромцю. Так кому ж він належить - Росії чи Україні?

У Києві 2 серпня відкрили пам’ятник Іллі Муромцю, інформують Патріоти України. Довкола походження цієї постаті було безліч суперечок, адже богатир є героєм російських билин. Так кому ж він належить - Росії чи Україні? Про національність Муромця та його історичний прототип розповів доктор історичних наук Микола Бандрівський.

- Чи був у Муромця історичний прототип?

- Достовірних літописних свідчень немає. Є кілька історично задокументованих осіб доби Середньовіччя, яких намагаються зіставляти з Іллєю Муромцем. У будь-якому разі народні оповіді про цього героя з'явилися на території, на якій раніше засвідчено етнонім Русь: Київщина і Чернігівщина.

- Українець він чи все ж таки росіянин?

- Оскільки місцем народження і основних звитяг Іллі Муромця є північно-східні території сучасної України, то, природно, маємо вагомі підстави вважати його генетичну й культурну спорідненість саме з давньоукраїнською спільнотою цих місць. Нагадаю, що назва "Україна" з’являється на сторінках літописів власне у ХІІ ст.

- Не доречніше було поставити пам'ятник якомусь більш реальному герою?

- Ні, у даному разі все було зроблено правильно. Насмикати із давньої історії реальних видатних особистостей - не проблема! Тут інше - натлі дедалі зростаючого зазіхання росіян (їхніх уряду, науки, культури) на нашу давньоруську спадщину треба от такими монументальними творами демонструвати, що це (зокрема билинний герой Ілля Муромець) є частиною нашої давньоукраїнської культури.

Свого часу радянська влада всіляко поширювала ідеї монументальної пропаганди. Так от сьогодні це активно реанімує і на всіх рівнях масово впроваджує недружня нам російська сторона, претендуючи на такі величні у давньоукраїнській історії постаті, як, наприклад, св.Володимир. Ми що у такому разі маємо мовчати і не пропагувати власну культуру? Ні, саме такими пам’ятниками, як щойно відкритий, наш народ перед світом заявляє про своє першочергове право на спадщину Київської Русі.

Автором скульптури став 32-річний Володимир Журавель. Її висота від копита коня до наконечника списа в руках Муромця - сім метрів. Сам богатир разом з конем важить понад дві тонни.

Джерело: Обозреватель

"Ну відірвало стопу. І що? Я в шпиталях такі поранення у хлопців бачив, що ого!": Боєць розповів, як повернувся на фронт після важкого поранення

субота, 4 травень 2024, 8:50

Боєць батальйону ударних БпАК "Ахіллес", що входить до складу 92-ї ОШБр, Володимир з позивним "Халк" розповів "Громадському", як повернувся на війну після протезування стопи, передають Патріоти України. У жовтні 2022 року вибухом міни військовому віді...

"Інколи змушений запитувати": Дуров заявив, що має українське коріння та вивчає мову

субота, 4 травень 2024, 7:45

Генеральний директор Telegram Павло Дуров заявляє, що розуміє 95% письмової української мови. Зокрема, він зазначив у Telegram, що українська мова була цікавою для нього з підліткового віку, оскільки родина його матері походить з України. Як лінгвіст з...