Хіти тижня. Як зменшити платіжку за опалення вдвічі: Українцям дали важливу пораду

В Україні набирає популярність нова послуга, яка допоможе зробити багатоповерхівку теплою і при цьому ще й посприяє зменшенню суми в платіжці за опалення майже вдвічі.

Йдеться про енергоаудит, передають Патріоти України з посиланням на "Сегодня"

Її вартість, у перерахунку на одну квартиру, становить всього близько гривні на квадратний метр, або кілька десятків гривень із квартири. "Зате, заплативши ці гроші один раз, в майбутньому можна отримати економію в кілька сотень гривень щомісяця, а також уникнути перевитрат і збитку через неправильне утеплення", - йдеться в публікації.

Енергоаудитори допомагають визначити: скільки будівля може заощадити енергоресурсів, усунувши джерела втрат, які заходи для цього необхідні, скільки вони будуть коштувати, коли окупляться, і за рахунок яких коштів їх можна профінансувати. "Нам часто ставлять запитання: а чи потрібно взагалі проводити енергоаудит? Адже можна просто утеплити будинок, заощадивши на аудиторах. Я зазвичай відповідаю, що при такому підході легко можна помилитися, і тоді замість економії доведеться нести потрійні витрати. Без енергоаудиту дуже мало шансів на то, що утеплення будинку буде проведено правильно. Адже у кожного вдома свої особливості, свої "слабкі місця". Бувають випадки, коли люди утеплюють будинок без енергоаудиту, а через пару років стіни стають мокрими, з'являється грибок, або неякісний і неправильно дібраний утеплювач відпадає. Тоді доводиться знімати всю обшивку будинку і робити все заново. Цього разу - попередньо замовивши енергоаудит. Тобто замість економії вийшли потрійні витрати. І все одно тільки енергоаудит показав, як виправити ситуацію", - розповідає менеджер енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.

Зазначається, що жителі київської дев'ятиповерхівки по вул. Миколайчука, 6, яка в цьому році відзначатиме півстолітній ювілей, вже скористалися цією послугою.

Причому, як з'ясувалося, утеплити й оновити свій будинок можна, не вкладаючи додаткових коштів. "Які роботи потрібно проводити в будинку - ми вирішуємо на загальних зборах мешканців наприкінці року. На підставі цього рішення робимо розрахунок тарифу на наступний рік. Два роки поспіль ми закладаємо на всі ремонтні роботи по 1 грн із 1 кв. м площі. За ці гроші замінили вікна та двері в під'їздах, поставили енергозберігальні лампочки з датчиками руху. На ці гроші замовили енергоаудит. Якщо збори вирішать, що за підсумками цього аудиту нам варто утеплювати будинок, наприклад брати участь у міській програмі "70/30", ми протягом року назбираємо потрібну суму і подаємо заявку на наступний рік", - розповідає голова ОСББ "Березіль" Наталія Британь.

Опублікував: Олег Устименко

На щастя, патрульні були поруч: У Києві жінка намагалася стрибнути з Володимирського пішохідного мосту (відео)

четвер, 2 травень 2024, 21:31

У Києві патруль "Муніципальної охорони" попередив спробу самогубства киянки. Про це інформує КМДА, передають Патріоти України. Подія сталася близько 4-ї години ранку в парку "Володимирська гірка". Працівники "Муніципальної охорони" отримали повідомленн...

Російський боксер зізнався, чи спілкується з Василем Ломаченком

четвер, 2 травень 2024, 20:55

Російський колишній чемпіон світу Сергій Ковальов розповів, коли востаннє контактував з Василем Ломаченком. За словами росіянина, він заходив у роздягальну до українця перед його поєдинком проти Девіна Хейні, щоб підтримати його. Після цього у них не б...