Хіти тижня. Єпископ Майкл Каррі: Людина, яка "вкрала шоу" на королівському весіллі (відео)

Одним із найяскравіших та найбільш несподіваних моментів весілля принца Гаррі і Меган Маркл, що відбулося 19 травня, стала проповідь єпископа зі США Майкла Каррі, запрошеного парою на знак поваги до американського походження нареченої.

У каплиці святого Георга у Віндзорі він звернувся до Гаррі та Меган і гостей церемонії з довгою проникливою промовою, яка приголомшила присутніх своєю надзвичайною емоційністю і несподіваним форматом для такої події, - передають Патріоти України з посиланням на Новое Время.

Експресивний спіч 65-річного єпископа Каррі включав у себе не тільки біблійні аналогії, але й цитати з госпелів, Мартіна Лютера Кінга, розлогі барвисті метафори і короткий екскурс в історію науково-технічного прогресу.

Його високопреосвященство - неординарна постать. Уродженець Чикаго Майкл Каррі - перший афроамериканець, якому вдалося стати головуючим єпископом Єпископальної церкви США (відгалуження Англіканської церкви). У цей сан він був висвячений у 2015 році і є помітним прихильником соціальної та расової справедливості, відстоюючи рівні права в шлюбі, права ЛГБТ-спільноти та мігрантів. У 2015 році Єпископальна церква США дозволила одностатевим парам укладати церковні союзи.

У той же час єпископ Каррі добре пам'ятає і менш ліберальні часи. В одному з інтерв'ю The New York Times він згадував, що коли навчався на священика, "у ті часи передбачалося, що якщо ви чорний священик або семінарист, то буде служити в чорних церквах". "Був світ чорної церкви і світ білої церкви. Це була данина расизму", - згадував він.

До прав людини єпископ звернувся і в своїй проповіді на королівському весіллі. НВ наводить найяскравіші фрагменти промови Майкла Каррі, названої Сила любові, а також його інші яскраві цитати.

Фрагменти з весільної проповіді

Про могутність любові

Мартін Лютер Кінг одного разу сказав: "Ми повинні відкрити для себе силу любові, спокутну силу любові. І коли ми її відкриємо, то зможемо перетворити цей старий світ на новий світ, тому що любов - єдиний шлях".

Любов має силу. Не варто недооцінювати цього. Але не варто бути і занадто сентиментальними. Це сила - сила любові. Якщо ви мені не вірите, подумайте про час, коли ви вперше закохалися. Весь світ, здавалося, був зосереджений на вас і вашій коханій людині. [...]

Ми з'явилися на світ завдяки силі любові, і наші життя були призначені - і призначені досі - щоб жити в цій любові. Ось чому ми тут.

Про ідеальний світ

Уявіть собі наші будинки і сім'ї, де єдиний шлях - це любов. [...] Уявіть собі наші уряди і країни, де любов - це шлях. Уявіть собі бізнес і комерцію, де така любов - це шлях. Уявіть собі наш втомлений старий світ, де любов - це шлях.

Коли любов єдиний шлях - безкорислива, жертовна, спокутна. Коли любов - це шлях, то жодна дитина у світі більше не ляже спати голодною. Коли любов - це шлях, ми скеруємо правосуддя, немов могутній потік, а праведність - як вічний струмок. Коли любов - це шлях, бідність стане історією. Коли любов - це шлях, земля стане святилищем. Коли любов - це шлях, ми складемо наші мечі і щити на березі річки, щоб більше не вдаватися до війни.

Коли любов - це шлях, у світі досить простору - абсолютно достатньо простору - для всіх дітей Божих. Тому що, коли любов - це шлях, ми фактично ставимося одне до одного, ніби ми насправді сім'я.

Про силу технологій і "вогонь" любові

Відкриття, винайдення, освоєння вогню стало одним з найбільших наукових і технологічних відкриттів у всій історії людства.

Вогонь значною мірою зробив можливою людську цивілізацію. [...] Не було б Бронзового століття без вогню, Залізного століття без вогню, промислової революції без вогню. Технологічний прогрес багато в чому залежить від здатності і можливості людей розвести вогонь і використовувати його на користь людини.

Хто-небудь сьогодні приїхав сюди машиною? Автомобілем? Кивніть, якщо так - я знаю, деяких доставили карети. Але для тих з нас, хто приїхав на машинах, - вогонь, контрольований, освоєний вогонь - зробив це можливим.

Я знаю, Біблія говорить - і я вірю в це, - що Ісус ходив по воді. Але я повинен сказати вам, що я не перетинав пішки Атлантичний океан, щоб дістатися сюди. Контрольоване полум'я в літаку дозволило мені це зробити.

Вогонь дозволяє нам друкувати, відправляти твіти та листи електронною поштою, постити в Instagram і Facebook - і в той же час бути соціально відстороненими одне від одного. Вогонь зробив все це можливим і, як сказав [французький теолог і філософ XX століття П'єр Тейяр] де Шарден, вогонь був одним з найбільших відкриттів за всю історію людства. Він також сказав, що якщо людство зуміє знову освоїти енергію вогню, якщо людство коли-небудь опанує енергією любові - це буде другий раз в історії, коли ми відкриємо для себе вогонь.

Мартін Лютер Кінг мав рацію: ми повинні відкрити любов - рятівну силу любові. І коли ми це зробимо, то перетворимо старий світ на новий.

Брате мій, сестро моя! [звернення до принца Гаррі і Меган Маркл] Бог любить вас! Нехай благословить вас Бог, і нехай Бог тримає всіх нас в цих всемогутніх руках любові!

Інші цитати

Про неприпустимість расизму і будь-якої дискримінації

Бог не робив нікого громадянином другого сорту. Він сказав: "Прийдіть до мене всі". Він не обмежував любов. Чувак, він це зрозумів!

Про санкції проти Єпископальної церкви США за схвалення одностатевих союзів

Для багатьох відкинутих церквою через те, ким вони є, для багатьох відкинутих сім'ями та громадами, наша церква, яка відкрилася в любові, була знаком надії. І [рішення про накладення санкцій] додасть до їхнього болю ще більшого болю.

Про рух #MeToo і випадки сексуальних домагань серед духовенства

Церква повинна вивчити свою історію і отримати більш повне уявлення про те, як вона розглядала або ігнорувала випадки сексуальних домагань, експлуатації та наруги протягом багатьох років.

Про сексизм і гендерну рівність

Ми повинні взяти на себе зобов'язання покласти край системному сексизму, жінконенависництву та зловживанню владою, які завдають шкоди церкви так само, як вони корумпують нашу культуру, наші інститути і урядові структури.

Опублікував: Олег Устименко

"Я вчора розмовляв із польським журналістом": Політолог пояснив, в якому випадку Польща може депортувати українців

четвер, 25 квітень 2024, 17:30

Політолог Володимир Фесенко пояснив, чому міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про те, що його країна готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних. Він вважає, що це – відображення настроїв населення Польщі. Про це Володими...

Українців зможуть бронювати від мобілізації через "Дію": Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 17:22

Кабінет Міністрів розробляє новий порядок бронювання військовозобов'язаних, планується, що це можна буде зробити через "Дію", передають Патріоти України. Як пише «Форбс», про це повідомила перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко, я...