Хіти тижня. Комунальний "сюрприз": Що чекає на українців та як рятуватись

Найбільше за комунальні послуги заплатять мешканці "хрущовок" з недобросовісними сусідами.

Ілюстрація. Фото: Житомир.todayНайближчим часом на українців чекає черговий стрибок тарифів на комунальні послуги. Подорожчання газу призведе до підвищення цін на гарячу воду і тепло. Найбільше доведеться платити тим, хто живе в "хрущовках" і з недобросовісними сусідами, повідомляють Патріоти України.

Цього року опалювальний сезон може виявитися рекордно дорогим для українців. У тарифі на тепло 70% займає енергоресурс. Якщо блакитне паливо додасть у ціні 10%, то опалення може подорожчати на 4,5%. Якщо газ подорожчає на 30%, то тариф на тепло зросте на 13,5%. З огляду на зростання заробітних плат, поетапну девальвацію гривні, збільшення цін на імпортний газ, уникнути зростання цін на комуналку українцям не вдасться.

Найбільше за опалення доведеться платити мешканцям «хрущовок». Як розповідає експерт в сфері нерухомості Лариса Ставинога, всі старі панельні будинки не відповідають сучасним вимогам енергоефективності.

Новобудови

Однак, проблеми можуть виникнути і в новобудовах. Так, відповідно до закону "Про комерційний облік комунальних послуг", платіжки повинні формуватися ґрунтуючись на показниках будинкового лічильника. Якщо частина квартир встановили лічильники, а інші - ні, вартість опалення місць загального користування, за які платять і перші і другі, штучно завищуватимуть. Якщо ж мешканці в квартирах з тепловими регуляторами ставлять опалення на "0", опалюються вони за рахунок тепла, яке через стіни переходить від сусідів і місць загального користування. В такому випадку також доводиться платити за сусіда.

Магніти

Загальнобудинкові втрати води, відповідно до чинного закону, діляться на всіх мешканців будинку. Тобто, якщо сусід приховує реальні свідчення свого квартирного лічильника, то за воду, яку він насправді використовував, заплатять всі мешканці будинку. "Різниця між показаннями будинкового лічильника та сумою показань квартирних лічильників буде пропорційно розподілено між усіма споживачами в багатоквартирному будинку. І якщо, наприклад, гаряча вода вилилася через діряві труби, або хтось із сусідів" відмотує "лічильник - за це, в зрештою, доведеться заплатити всім", - пояснюють в уряді.

Лічильник на газ

Згідно із законом газові лічильники повинні встановлюватися в квартирах, однак, деякі постачальники встановили один лічильник на весь будинок. Показання такого лічильника ділять на всіх прописаних в будинку мешканців. І якщо в одній квартирі прописана, наприклад, тільки бабуся, але з нею живе троє онуків, то платити за газ вони будуть за одну людину, а витрачати в чотири рази більше. Різницю між спожитим і оплаченим блакитним паливом компенсують всі сусіди.

Що подорожчає

Тарифи на комунальні послуги пов'язані між собою. Так, якщо підняти вартість електроенергії, то збільшаться ціни на холодну і гарячу воду. Якщо ж підвищити тариф на газ, то пропорційно подорожчають опалення та гаряча вода.

На даний момент вартість комунальних послуг розраховують самі підприємства. Свої розрахунки вони направляють в НКРЕКУ, там їх перевіряють і затверджують. Виняток - тариф на блакитне паливо. Вартість газу в Україні визначає Кабінет міністрів.

Для прикладу: якщо газ подорожчає на 14%, то в Києві вартість опалення в квартирі площею 40 квадратних метрів може подорожчати з 2337 до 2664 грн., гаряча вода з 367 до 441 грн., а газ - з 70 до 79 грн. При розрахунку використовувалися нормативи споживання для сім'ї з трьох осіб.

Нагадаємо, що в Україні з 1 липня 2018 року збільшиться сума прожиткового мінімуму на одну особу та складе 1777 гривень (1841 гривень для працездатних громадян).

Джерело: Бизнес.Медиа

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...